Henk Krol goochelt met CBS-cijfers
Henk Krol, lijsttrekker van ouderenpartij 50PLUS, is er heilig van overtuigd dat gepensioneerden de échte slachtoffers van de crisis zijn. Volgens Krol 'stagneert de koopkracht van de pensionado's al jaren', terwijl werkenden er de afgelopen jaren dik op vooruit zijn gegaan. Uit cijfers van het CBS, blijkt dat Krol goochelt met cijfers.
Delen per e-mail
Afgelopen zondag kreeg de lijsttrekker van 50PLUS in tv-programma Buitenhof weer alle gelegenheid om zijn stokpaardje te berijden, namelijk dat het de hoogste tijd wordt voor een substantiële verhoging van de pensioenen. Centraal in zijn betoog stonden cijfers van onverdachte herkomst: het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens Krol berekende het CBS dat de koopkracht van werkenden tussen 2000 en 2015 met 30 procent zou zijn gestegen, terwijl de koopkracht van gepensioneerden in die tijd gelijk bleef. Als dat geen sluitend bewijs voor zijn stelling was dat 'de ouderen worden gepakt' wist Henk Krol het ook niet meer.
Krol vergelijkt appels met peren. ,,Dat ouderen minder in koopkracht vooruitgaan dan werkenden is volstrekt logisch'', zegt CBS-directeur Peter Hein van Mulligen. ,,Als je gaat werken zie je je loon jaar op jaar stijgen. Dus neemt je koopkracht toe. Als je met pensioen gaat, ga je er in inkomsten op achteruit, dus daalt je koopkracht. En je pensioen groeit ook niet meer, dus stijgt je koopkracht ook niet in de jaren na je pensionering. Dat effect is van alle tijden en zegt dus niets over de positie van de huidige gepensioneerden.''
Rijker dan ooit
De koopkrachtplaatjes van het CBS zijn bepaald geen indicatie dat de gepensioneerden het slecht treffen. Het tegendeel lijkt eerder het geval.
,,Als je naar het gemiddelde inkomen kijkt van gepensioneerden en werkenden zie je een gunstige ontwikkeling voor de ouderen. Hun gemiddeld inkomen is iets meer gestegen dan dat van werkenden. Gepensioneerden zitten nu op gemiddeld 90 procent van het besteedbaar inkomen van werkenden. Je kunt zeggen dat de huidige generatie gepensioneerden rijker is dan ooit'', zegt Van Mulligen.
De crisis is vooral afgewenteld op de werkenden: die vingen de grootste koopkrachtklappen op. Wie bijvoorbeeld zijn baan verliest, ziet zijn inkomen zomaar 30 procent teruglopen. Gepensioneerden misten hooguit hun jaarlijkse indexatie, de jaarlijkse aanpassing van het pensioen voor inflatie. Maar de inflatie was de afgelopen jaren erg laag, dus de gevolgen voor de koopkracht vielen reuze mee.
Je kunt zeggen dat de huidige generatie gepensioneerden rijker is dan ooit.
Rekenrente
Een minstens zo omstreden kwestie is de manier waarop Krol de verhoging wil betalen. Als het aan de 50PLUS-voorman ligt, wordt de rekenrente voor de pensioenfondsen verhoogd.
De Nederlandsche Bank, de toezichthouder op de pensioenfondsen, wil hier niets van weten. DNB houdt bewust vast aan de lage rekenrente. Door met die (lage) rente te rekenen belooft het pensioenfonds nooit meer dan het zeker waar kan maken.
Dat is belangrijk voor de werkenden. Als het pensioenfonds met een hogere rekenrente rekent, geeft het meer geld aan de gepensioneerden. Mochten de werkelijke rendementen later toch tegenvallen dan kunnen de fondsen het te veel uitgekeerde nooit meer terughalen. De werkenden draaien dan op voor dat tekort.
Door met zekere rendementen te werken wordt voorkomen dat het pensioengeld van de jongeren naar de ouderen gaat. Die zekerheid is voor De Nederlandsche Bank de reden om vast te houden aan de lage rekenrente.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Honderden geldstortautomaten uitgezet vanwege nieuwe vorm van plofkraak
Banken zetten per direct alle ruim vijfhonderd geldstortautomaten uit waarbij gebruik wordt gemaakt van een sealbag. Dat hebben ze op advies van de politie besloten na een nieuwe vorm van een plofkraak eerder deze week op zo'n automaat, waar ondernemers contant geld verpakt in speciale zakken kunnen storten. -
PREMIUM
De lonen stijgen maar de koopkracht zal dalen, zo zit dat
Schraalhans is keukenmeester dit jaar. De lonen stijgen nog wel, maar minder dan de inflatie. Dat betekent dat de koopkracht van de meeste Nederlanders zal dalen. -
Hema voelt crisis en schort bestellingen bij leveranciers op
Leveranciers van Hema hoeven de komende tijd geen spullen meer te leveren aan de winkelketen. Het bedrijf heeft alle bestellingen die het tot half april heeft gedaan, opgeschort. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op?
-
Shell schrapt circa 900 banen in Nederland
Shell schrapt circa 900 banen in Nederland als onderdeel van de eerder aangekondigde grote reorganisatie bij het olie- en gasconcern. Dat komt neer op ongeveer een tiende van het totale Nederlandse personeelsbestand. -
Eigenaren vakantiehuizen spinnen garen bij lockdown
Nederlandse eigenaren van vakantiehuizen spinnen garen bij de lockdown. Nu vakantiewoningen in eigen land onverminderd populair blijven, zitten ook de prijzen flink in de lift, constateert platform Micazu. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg.