Volledig scherm
PREMIUM
. © AD/Mark Reijntjens

Het gaat om lichaamstaal, niet om wat je zegt

Denk jij nog steeds dat het op je werk uiteindelijk gaat om wat je zegt? Nou echt niet, je lichaam vertelt vaak een heel ander verhaal.

Op de werkvloer is je brein het drukste baasje. Opstaan en naar de koffieautomaat lopen, even wat gezonde stresshormonen aanmaken voor de salesmeeting en ondertussen gewoon blijven ademhalen. Al dat breinwerk doen we onbewust. Lichaamstaal werkt net zo. Daar moeten we ons meer bewust van zijn. Want luisteren naar andermans lichaam, dat doen we voortdurend, zo laat hersenonderzoek zien. Lang is gedacht dat hierbij vooral het gezicht telt. Nu weten we dat je lichaam meer doet dan souffleren. Het praat volledig mee.

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.