Volledig scherm
PREMIUM
© Hollandse Hoogte

Het gaat weer beter met de paling in Nederland

Vraag naar visHoewel de meeste supers geen paling meer verkopen, blijft de vraag groot. De intrek van glasaal verloopt ook steeds voorspoediger.

Quote

Doordat mensen paling eten, krijgt deze vis aandacht, is hij nog altijd geliefd

Willem Dekker, wetenschapper

Ondanks dat paling 'aan de prijs is', is de lekkernij nog altijd een favoriet bij visdetaillisten en - als voorgerechtje - in menig restaurant. ,,Dat de supermarkten hun handen aftrokken van paling zorgde slechts voor een tijdelijke en beperkte omzetdaling. We zagen dat viswinkels meer paling gingen verkopen, want de vraag bleef overeind'', zegt palingwetenschapper Willem Dekker.

Van de vissoort werd lange tijd gedacht dat hij zou uitsterven. Dat lijkt nu mee te vallen. En ondanks de alarmerende woorden is de palingverkoop de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven. ,,We zien geen noemenswaardige pieken en dalen in onze afzet; in 2016 was zelfs sprake van een lichte stijging'', zegt Jac Tijsen van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling). Hij schat de totale omzetwaarde voor binnen- en buitenlands gebruik nu op zo'n 250 miljoen euro per jaar.