Volledig scherm
PREMIUM
Sandra Phlippen. © Joost Hoving

Het is slikken voor de Britten maar het gaat gewoon gebeuren!

De week van PhlippenSandra Phlippen is hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

In de propvolle Wolseley bar in hartje Londen zie ik op mijn telefoon dat mijn vriendin Ilse hopeloos vast hangt in het verkeer. Ik bestel een drankje en vraag aan een ouder echtpaar of ik bij hun kan aanschuiven om te wachten. Ik was van plan wat te lezen, maar het echtpaar grijpt hun kans om mij de kleren van het lijf te vragen. Wie ik ben, wat ik doe en vooral wat ik van de Brexit denk.

Als hun kleinzoon binnenkomt gaan ze aan tafel. Hun plek wordt ingenomen door drie nieuwe bezoekers. Weer een ouder echtpaar, ditmaal wachtend op een jonge bankier. De dame kondigt haar aan met: “you’ll like her. She’s a big cheese in a bank”. Het echtpaar zelf komt net van de verjaardagsreceptie van prins Charles en zijn Camilla. Ze raken niet uitgepraat over de hand van Camilla en de pleister om de wijsvinger van Charles.

Dat hun krant The Sun dit voor hen en 69 anderen heeft geregeld! Ze kunnen het nog steeds niet geloven. Toch willen ook zij na een kwartiertje van mij weten wat er nou waar is van de Brexit. Wat kan er nou in het ergste geval gebeuren? Ook de bankier haakt aan.

Ik vertel hen dat ik denk dat hen geen eerlijk beeld wordt voorgeschoteld over de ruimte die May heeft om ‘los’ te komen van Europa. Dat een premier met enig gevoel voor verantwoordelijkheid een deal nodig heeft en dat die deal meer weg heeft van een ‘take it or leave it’ dan van een onderhandeling.