Volledig scherm
Filiaal van supermarktketen Albert Heijn in Amstelveen. © anp

Het leven dendert in volle vaart door op Hemelvaartsdag

Het is morgen Hemelvaartsdag. Voor veel Nederlanders een vrije dag en het begin van een lang weekend. Het leven staat echter alles behalve stil. Steeds meer winkels blijven open op officiële feestdagen.

Volledig scherm
Een supermarkt van Jumbo. © anp

De grote supermarktketens zetten morgen bij al hun filialen de deuren wagenwijd open. Vorig jaar bleven er met Hemelvaart nog een aantal dicht. Toen gingen 700 van de 848 Albert Heijn-vestigingen, 511 van de 578 Jumbo’s, 320 van de 409 Lidl-filialen en 206 van de 266 PLUS-winkels open.

Volgens retaildeskundige Paul Moers moeten de supermarkten wel. ,,De consument van nu wil bij wijze van spreken 24 uur per dag en zeven dagen per week boodschappen kunnen doen. Je ziet dat de trend, die zich al een tijdje ontwikkelt, niet meer te stoppen is. Vorig jaar waren al heel veel supermarkten open, ieder jaar worden dat er iets meer.''

Mallemolen

Volledig scherm
Klant in een Spar-supermarkt. © EPA

Slechts een paar supermarkten doen niet mee. ,,In kleine gebieden, zoals Rijssen, daar krijg je het niet voor elkaar. Meestal omdat ze daar streng gelovig zijn. Dat soort uitzonderingen blijf je wel houden'', aldus Moers. ,,Het punt is: je moet wel. Als jij het niet doet, dan verkoopt de ander het wel. Met 4300 supermarkten in Nederland concurreren we elkaar de tent uit. Je wordt gedwongen om mee te gaan in de mallemolen.''

Die mallemolen begon al in de jaren 90, toen de supermarkten voor het eerst na 18.00 uur open bleven. ,,De trend is dus al een decennia gaande. Ik heb in Azië gewoond, daar zie je dat winkels non-stop open zijn. Dat is voor de consument heel prettig, maar voor diegene die de winkels moeten runnen complexer. Het zijn meestal de grote winkelketens die open zijn, die hebben meestal voldoende mensen. Als jij je eigen winkeltje hebt, dan trek je zeven dag per week niet. Daar kan ik mij wat bij voorstellen.''

'Niks is meer heilig'

Quote

Niks is meer heilig, dus ook de winkelope­nings­tij­den niet

Paul Moers

Bij andere winkels, zoals kledingzaken, woonwinkels of tuincentra, zijn de openingstijden morgen heel wisselend. ,,Die zijn niet zo collectief open op Hemelvaartsdag, zover zijn we nog net niet. Maar het zal mij ook niet verbazen als ook dat zich steeds verder gaat ontwikkelen. Niks is meer heilig, dus ook de winkelopeningstijden niet.''

Wie morgen een pakketje of belangrijke brief verwacht heeft wel pech. ,,De bezorgers hebben ook een vrije dag'', aldus de woordvoerders van DHL en PostNL.

Geen doorkomen aan op de weg

Gelukkig zijn er ook genoeg andere dingen te doen. Zo rollen verspreid door heel het land mensen vroeg hun bed uit om te gaan dauwtrappen. Grote evenementen zijn er niet veel. Wel trekt een jazzfestival veel publiek naar de binnenstad van Breda.

Wie vanmiddag de weg op gaat voor een korte vakantie moet rekening houden met flinke filesIn België is er op de rondwegen van Antwerpen en Brussel waarschijnlijk geen doorkomen aan, waarschuwt de ANWB. Naast een verblijf in eigen land zijn Duitsland, België en Frankrijk populaire bestemmingen om het Hemelvaartsweekend door te brengen.

Op Hemelvaartsdag veroorzaken dagjesmensen naar verwachting drukte op de wegen naar de kust, attractieparken en bij Roermond (outletstores). Na 20.00 uur zullen de meeste files wel opgelost zijn. Vrijdag blijft het waarschijnlijk rustig op de weg.

Weet jij wat we vieren met Hemelvaart en Pinksteren?  

Klik op de afbeelding en speel de Pinksteren/Hemelvaart-quiz!

Hemelvaart

Zomerweer smaakt naar meer

Het zomerweer laat ons wel in de steek. Na een reeks ronduit zonnige en warme dagen slaat het weer morgen helaas om. ,,Het prachtige voorjaarsweer, zeg maar gerust zomerweer, smaakt natuurlijk naar meer. Helaas lijkt het weer op Hemelvaartsdag uit een compleet ander vaatje te tappen als oceaanstoringen ons weer gaan beïnvloeden'', stelt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza.

We krijgen de maken met koudere lucht en op veel plaatsen buien. Vooral het eerste deel van de dag en in het begin van de middag verloopt wisselvallig. Janssen: ,,'s Middags is het op veel plaatsen wel een langere tijd droog en breekt ook de zon vaker door, een enkele bui blijft wel mogelijk. De temperatuur pakt wel een stuk lager uit dan in de voorgaande dagen, want warmer dan 14 tot lokaal 17 graden wordt het niet.''

Vrijdag wordt het wel iets beter. De dag begint dan mogelijk aan de frisse kant, maar de dag zelf verloopt droog en vrij zonnig met temperaturen die kunnen oplopen tot 18 of 19 graden.

Het weekend verovert de koelere oceaanlucht ons land. ,,Waarschijnlijk gebeurt dit pas later op de zaterdag en wordt het eerst 20 graden of meer'', belooft Janssen.

Zondag, de laatste dag van het hemelvaartweekend en Moederdag, lijkt het erop dat de warmere lucht volledig uit ons land is verdreven. De weermodellen laten ook enige tijd regen of meerdere buien zien, waardoor Moederdag mogelijk een grijze en regionaal ook natte dag kan worden. De maximale temperaturen blijven waarschijnlijk rond of iets onder 15 graden steken.