Een politiekordon op Manhattan probeert Occupy-betogers weg te houden van de beurs op Wall Street.
Volledig scherm
Een politiekordon op Manhattan probeert Occupy-betogers weg te houden van de beurs op Wall Street. © afp

Hevige rellen bij Occupy-protest Wall Street

UpdateBij een protestactie in New York zijn hevige rellen uitgebroken tussen politie en betogers. De politie heeft ruim driehonderd mensen aangehouden. Tien demonstranten van de beweging Occupy Wall Street en zeven politiemensen raakten gewond bij confrontaties in de buurt van de New Yorkse beurs.

Het aantal demonstranten werd door de New Yorkse burgemeester Bloomberg geschat op ongeveer duizend. Verschillende nieuwssites, waaronder nydailynews.com, raamden hun aantal op enkele duizenden.

Day of Action
De betogers waren samengekomen om te protesteren tegen de macht van de banken en de maatschappelijke ongelijkheid. Met de demonstratie van donderdag, aangekondigd als een 'Day of Action', zou ook worden herdacht dat de beweging Occupy Wall Street twee maanden geleden is ontstaan.

Versperringen moesten verhinderen dat de activisten konden doordringen tot de beurs van New York. De arrestaties vonden plaats toen demonstranten probeerden de metalen versperringen weg te trekken. Een aantal politieagenten zou een brandende vloeistof in de ogen gespoten hebben gekregen.

Las Vegas
Ook elders in de Verenigde Staten waren gisteren protestmarsen georganiseerd. Onder meer Seattle, Los Angeles en Chicago waren het toneel van betogingen. Die verliepen aanmerkelijk vreedzamer dan in New York, al werden in Las Vegas 21 mensen opgepakt.