Volledig scherm
Onverstoorbaar houdt ECB-president Draghi de rente laag. © Getty Images

Historisch lage rente beweegt nog lang niet

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone onveranderd laag. Dat heeft de centrale bank gisteren laten weten na de zeswekelijkse beleidsvergadering.

De herfinancieringsrente blijft nul procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente blijft negatief (min 0,4 procent), waardoor banken rente moeten betalen als ze hun miljoenen bij de ECB stallen.

Waarom?

Volledig scherm
Het hoofdkwartier van de ECB in Frankfurt. © Getty Images

De ECB houdt de depositorente negatief, omdat 'het geld moet (gaan) rollen' in de eurozone. De redenering is: hoe onaantrekkelijker het is om geld bij de centrale bank te stallen, des te eerder zullen de banken geneigd zijn hun geld 'in de economie te pompen'.

De lage rente is ook een middel in de strijd tegen de lage inflatie in de eurozone. In dat kader koopt de centrale bank maandelijks voor tientallen miljarden euro's aan schuldpapier op bij financiële instellingen. Aan dat programma werd gisteren evenmin iets veranderd, wat betekent dat in elk geval tot eind dit jaar voor 60 miljard euro per maand aan obligaties worden opgekocht. Tot voor kort was dat 80 miljard euro per maand.

Zwaar bekritiseerd

Eind vorig jaar werd al bekendgemaakt dat dit tempo vanaf april zou worden teruggeschroefd naar 60 miljard euro per maand. ECB-president Mario Draghi wordt overigens zwaar bekritiseerd om het opkoopprogramma. De spaarders klagen bijvoorbeeld dat hun koopkracht daalt en de financiële sector ziet zijn winsten krimpen. Pensioenfondsen zien hoe de kunstmatige lage rente het steeds moeilijker maakt om pensioenverplichtingen na te komen.

Een versnelde afbouw van het opkoopprogramma, hoe graag sommige economen dat ook willen, is uitgesloten. De ECB heeft eind vorig jaar het pakket maatregelen al verlengd tot eind van dit jaar. Als er al een vermindering komt van de obligatieaankopen, dan zal dat geleidelijk gaan, te beginnen medio 2018. De ECB zegt dat een verhoging van de rentetarieven pas geruime tijd daarna zal volgen.

Wat moet je verder weten over de lage rente? Wij leggen het uit in vijf simpele vragen.