'Hoe hoog de prijs aan de pomp ook is, we blijven gewoon tanken'
ColumnWe klagen steen en been over de hoge prijs aan de pomp. Toch rijden we geen kilometer minder zodra die benzineprijs stijgt. Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.
Tanken is vanwege de hoge olieprijs weer schreeuwend duur. En dus toog de NOS afgelopen week af naar de benzinepomp. Een verslaggever kreeg de opdracht om daar wat mopperende Nederlanders voor de camera te krijgen. Dat lijkt een gemakkelijke opgave. Wij Nederlanders klagen graag, zeker als het om onze portemonnee gaat. Maar opvallend genoeg waren de reacties aan de pomp nogal gelaten. Maar gaat u er wellicht minder door rijden?, probeerde de verslaggever. Nee, hoor, hoezo? Ze moesten tóch naar hun werk/Schiphol/op bezoek bij oma.
Ik begrijp die automobilisten wel. De hoge bezineprijs weerhoudt mij er ook niet van om in de auto stappen. Er zijn andere dingen die ik meeweeg in de keuze tussen auto en openbaar vervoer. Ja, het milieu. Maar ook mijn bestemming: heb ik een afspraak in hartje Amsterdam of een plek in Nederland waarbij ik het Nijmeegse Keizer Karelplein moet passeren, dan ga ik liever met de trein. Maar zou ik om wat voor reden dan ook naar een industrieterrein in Schijndel moeten afreizen, dan ga ik toch echt met de auto. Tenzij ik er een dag voor kan uittrekken.
En gaat mijn peuterdochtertje mee, met haar drie knuffels, kinderwagen, billendoekjes en setje schone kleren, dan is de auto ook fijn. Ik check echter nooit de benzineprijs voor ik de deur uitga.
Allerlei onderzoeken laten zien dat automobilisten nauwelijks minder gaan rijden als tanken duurder wordt. Als de benzineprijs met 12,5 procent stijgt, gaan we op termijn 2,5 procent minder rijden, zo blijkt uit een studie van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid naar de invloed van brandstofprijzen op ons rijgedrag.
In economenjargon: de prijs van benzine is 'inelastisch'. Een prijswijziging heeft nauwelijks invloed op de vraag. Brood is bijvoorbeeld ook nogal inelastisch. Ook al zou een halfje grofvolkoren een kwart duurder worden, de meeste Nederlanders eten er geen boterham minder om.
De prijs van luxe goederen is vaak veel elastischer. Als een tablet te duur wordt, dan laten we hem in de winkel liggen. Autorijden beschouwen we blijkbaar als iets noodzakelijks, en niet als een luxe. Al zouden we dat uit milieu-oogpunt wel moeten doen.
Toch zit er voor het milieu wel een lichtpuntje aan de hoge benzineprijs. Blijft tanken zo duur, dan zijn we namelijk wél eerder bereid om een energzuinige auto te kopen, stellen deskundigen. Dat zou goed nieuws zijn, want grote en zware auto's zijn de afgelopen jaren helaas weer erg in trek. Ik vind het trouwens stiekem wel vermakelijk dat al de bestuurders van al die energieslurpers nu extra op de blaren moeten zitten. Uitgezonderd Nijmegenaren overigens, op het Keizer Karelplein heb je zo'n dikke bak gewoon nodig om te overleven.
Reageren? economie@persgroep.net
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Forse loonstijging voor beveiligers: ruim 20 procent erbij
Beveiligers zien hun salaris de komende tijd stijgen met ruim 20 procent. Voor beveiligers die werkzaam zijn op Schiphol kan het loon zelfs 40 procent hoger uitvallen. Dat is afgesproken in de cao-overeenkomst die vakbond CNV heeft gesloten met de beveiligingsbranche, waarbinnen 20.000 mensen werkzaam zijn. Het betreft geen nieuwe cao, maar een cao-verlenging van negen maanden tot 1 april 2024. -
PSYCHOLOGELD
'Het beste alternatief voor Facebook is een betaald sociaal netwerk'
Als mensen van een slechte gewoonte proberen af te komen, hebben ze een alternatief nodig. Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag. -
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Scherper toezicht op pleziervaart: ‘Als je in de drukste haven van Europa wil varen, moet je je voorbereiden’
Extra camera’s, meer bekeuringen en meer voorlichting. Om het scheepvaartverkeer op de Nieuwe Maas veilig te houden, zijn extra maatregelen nodig. Wat havenmeester René de Vries betreft hoort daar ook een snelheidsbeperking en een aparte ‘rijbaan’ voor de pleziervaart bij. -
Cryptobeurs Coinbase krijgt 3,3 miljoen euro boete om ontbreken Nederlandse registratie
De Nederlandsche Bank legt cryptobeurs Coinbase een boete op van 3,3 miljoen euro, omdat de beurs in het verleden cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB. Dat is verboden.
-
'Wanbetalers zijn niet per definitie onbetrouwbaar of laks'
We rekenen mensen die hun rekeningen niet op tijd betalen gretig af op hun gebrekkige moraal, maar is dat wel terecht? Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag. -
-
-
PREMIUM17
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt?