Topman Sander van der Laan in een filiaal van Action
Volledig scherm
PREMIUM
Topman Sander van der Laan in een filiaal van Action © Olaf Kraak

Hoe kan de Action zó goedkoop zijn?

koopjeswalhallaDe tuinhark die elders tien keer duurder is. Onnodige wegwerpproducten die toch in ieders mandje belanden. Action is zo veel goedkoper dan alle andere aanbieders doordat het op grote schaal direct uit de Chinese fabriek inkoopt. En dat is nog duurzaam ook, volgens CEO Sander van der Laan.

In zijn anderhalf jaar als topman bij Action heeft Sander van der Laan zich al vaak verbaasd. In de supermarktwereld die hij als zijn broekzak kent – hiervoor was hij zes jaar ceo van Albert Heijn – is een procentje meer winst of marktaandeel al reden om de champagne te ontkurken. Wat Action doet, is andere koek. Het bedrijf zag zijn winst afgelopen jaar met 37 procent stijgen, zijn omzet met 34 procent en er kwamen 197 winkels in zes landen bij. Op het hoofdkantoor annex distributiecentrum in Zwaagdijk-Oost keken ze gisteren echter amper van die jaarcijfers op. Want zo hard groeit het bedrijf eigenlijk al sinds de eerste winkel 23 jaar geleden opende in het naburige Enkhuizen. Zelfs in tijd van crisis en onlineconcurrentie. Terwijl andere oer-Hollandse ketens als Blokker, Hema en V&D afgelopen jaren rode cijfers schreven of zelfs omvielen, groeide Action uit tot een van de grootste winkelbedrijven van het land met een omzet van 2,7 miljard euro en 35.000 medewerkers op de loonlijst. En het bedrijf heeft niet eens een webshop.

  1. Geen akkoord Eurogroep over steunpakket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar
    video

    Geen akkoord Eurogroep over steunpak­ket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar

    De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben hun onderhandelingen over een injectie van 540 miljard euro in de Europese economie vanwege de coronacrisis opgeschort. Na een videoconferentie die gisteren om 16.00 uur begon en de hele nacht doorging, bleken vooral Nederland en Italië niet te willen wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt morgen voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno.