Hoe krijgen ze het voor elkaar? Lidl richt pijlen op Amerika
De Duitse supermarktketen Lidl zet in de komende maanden zijn zinnen op het veroveren van de Verenigde Staten. Daarbij wordt vooral ingezet op lage prijzen en kwaliteitsproducten. Maar hoe kan het toch dat Lidl zoveel goedkoper is dan de Amerikaanse concurrentie?
Lidl wil in de VS het vuur aan de schenen leggen van supermarktgigant Walmart. Na tien winkels aan de oostkust wil de Duitse keten er nog tachtig openen in de rest van het land meldt Washington Post. Met prijzenoorlogen hoopt Lidl de volledige markt open te breken, net zoals ze al deden in het Verenigd Koninkrijk. Volgens een onderzoek van Jefferies is Lidl ongeveer 9 procent goedkoper dan Walmart en Lidl zelf beweert liefst 50 procent goedkoper te zijn dan de concurrentie. Amerikanen vragen zich af hoe Lidl het toch voor elkaar krijgt. Volgens Business Insider zijn er acht oorzaken aan te wijzen.
1. Eigen merken
Ongeveer 90 procent van de Lidl-producten zijn speciaal voor de supermarkt geproduceerd om onder eigen merknamen uit te kunnen brengen. Deze 'Lidl-merken' hebben geen tussenpersoon en zorgen dus ook niet voor extra kosten. Bovendien heeft Lidl hierdoor veel meer controle over de productiekosten en dus ook over de prijzen.
2. Weinig producten
Lidl biedt slechts een beperkt aantal producten aan, terwijl ketens als Walmart juist garant staan voor variatie. Van een product als mosterd zijn bijvoorbeeld slechts twee varianten beschikbaar: een van het eigen merk en een van een landelijk bekend merk. Die limiet geeft Lidl meer macht bij de inkoop. Ze kunnen meer afnemen bij de leverancier, wat hen een betere positie geeft bij prijsonderhandelingen.
Een dergelijke strategie zijn ze in de VS niet gewend. Terwijl Lidl ongeveer 2.000 verschillende producten aanbiedt, liggen in de traditionele Amerikaanse rekken wel 20.000 tot 60.000 producten.
3. 'Fast-moving items'
Het Lidl-assortiment bestaat vooral uit producten die snel en vaak verkocht worden, zoals ontbijtgranen en vruchtensap. Door de snelle doorstroom, kan er veel omzet gedraaid worden.
4: Kleine winkels
Lidl-winkels zijn vrij klein, zeker in vergelijking met de Amerikaanse supermarkten. Een Lidl in de VS is gemiddeld 1.900 vierkante meter groot, dat is slechts een kwart van de traditionele supermarkten. De kleinere gebouwen leiden tot minder kosten.
5. Weinig personeel
In Europa zijn we het al gewend om zelf onze eigen groenten en fruit te wegen en in te pakken. Amerikaanse ketens nemen hiervoor personeel aan, wat uiteraard meer kosten met zich meebrengt. Lidl houdt zijn Europese gewoonten aan in de VS en huurt daarom ook veel minder personeel in dan de gemiddelde supermarkt.
De keten zet personeel bovendien overal in op de vloer, waardoor planning flexibeler en efficiënter kan verlopen.
6. Originele verpakking
Lidl presenteert producten doorgaans in de verpakking waarin ze verscheept worden. Dat kost minder geld en het vakken vullen gaat ook een stuk sneller en efficiënter.
7. Weinig reclame
Lidl besteedt niet veel geld aan reclame, aangezien de winkel weinig A-merken aanbiedt. De keten richt zich vooral op kleine, lokale (en dus goedkope) marketing.
8. Verspilling is verboden
Verspilling is uit den boze bij Lidl. Het bedrijf probeert op alle mogelijke vlakken te besparen. Zo probeert Lidl bijvoorbeeld het maximale uit natuurlijk licht te halen, want kunstlicht kost geld. ,,Het draait niet alleen om wat er aan het eind van de dag in de vuilnisbak belandt, maar ook om inefficiëntie waar de klant uiteindelijk voor betaalt'', zegt een woordvoerder van Lidl aan Washington Post.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
EU bant witwassen via cryptowereld uit
Europa brengt de wereld van misdaad en terreur een flinke slag toe door witwassen via cryptomunten uit te bannen. Lidstaten en Parlement hebben daarover een voorlopig akkoord bereikt. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
61
Regels voor huurtoeslag versimpeld: tienduizenden mensen extra krijgen er recht op
Tienduizenden huurders extra krijgen vanaf 2024 recht op huurtoeslag. Het kabinet versoepelt de regels om voor de toeslag in aanmerking te komen. -
51
EU legt cryptomarkt aan banden: ‘Einde aan Wilde Westen’
De EU neemt de cryptosector onder handen met wetgeving die de excessen rond cryptomunten moet beperken. Voor het eerst worden cryptovaluta zoals bitcoins, uitgevers van cryptomunten en aanbieders van diensten voor het wisselen van virtuele cryptovaluta aan Europese regels gebonden. De EU-lidstaten en het Europees Parlement bereikten daarover donderdagavond een akkoord. -
PREMIUMKoken & Eten
Waarom we ineens allemaal dit Italiaanse biertje drinken
Je struikelt er bijna over: in de supermarkt, het café en restaurants zie je een Italiaans biertje, met op het etiket een man met een groen hoedje. Het bier klotst in veel glazen en kelen, maar hoe komt het dat zoveel bierdrinkers ineens allemaal vallen voor Birra Moretti? Het is lastig om een nieuw biermerk te introduceren. Tipje van de sluier: met een goede campagne en diepe zakken is veel mogelijk.
-
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Zzp’en met maar één opdrachtgever wordt een stuk moeilijker, flitsbezorgers op de korrel
Zelfstandigen die voor slechts één opdrachtgever werken, worden straks vaker als schijnzelfstandige betiteld. Dat kan ertoe leiden dat werkgevers zo’n medewerker echt in dienst moeten nemen en dus duurder uit zijn. Vooral flitsbezorgdiensten die met zzp-constructies werken kunnen hun borst natmaken. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan.