Roel Janssen auteur van het boek De Afrekening
Volledig scherm
PREMIUM
Roel Janssen auteur van het boek De Afrekening © GUUS SCHOONEWILLE

Hoe ons land op het nippertje aan financiële ramp ontsnapte

kredietcrisisHet scheelde maar een haartje of ING was ten onder gegaan in de kredietcrisis.  Nederland ontsnapte op het nippertje aan een financiële ramp, concludeert oud-NRC journalist Roel Janssen in zijn boek ‘De afrekening’.  Al was dat meer geluk dan wijsheid. Vooral de chaos en paniek die heerste rond de redding van verreweg de grootste bank van Nederland, heeft Janssen verbaasd. 

Neem ons even mee terug. Wat gebeurde er ook alweer in 2008?
,,In september 2008 viel de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers om en dat was het begin van een wereldwijde financiële crisis. In Nederland begon het met het onzalige bod op ABN Amro door het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Vooral Fortis kreeg door de crisis de financiering voor de overname niet rond. Uiteindelijk moest de Nederlandse staat ABN Amro en Fortis Nederland redden door ze over te nemen. Ongeveer op diezelfde dag stond ING op de stoep bij De Nederlandsche Bank omdat deze grootbank diep in de problemen zat. De crisis sloeg keihard toe, maar dat besef was nog niet doorgedrongen bij de toezichthouders.’’

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”