Volledig scherm
© ANP

Hoeveel stijgt de ozb in jouw gemeente? Kijk hier

Bij alle huishoudens ploft dezer dagen de WOZ-beschikking op de mat. De WOZ-waarde is de basis voor belastingen die je als huiseigenaar betaalt, zoals de onroerende zaakbelasting (ozb). Hoewel de WOZ-waarde in zo’n beetje alle gemeenten gemiddeld genomen flink stijgt, stijgt de ozb minder hard mee. Zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. 

De vereniging van kopers waarschuwt wel voor al te veel optimisme: gemiddelden kunnen bedrieglijk zijn. Oftewel: per gemeente kan het sterk verschillen. Dat zullen zeker de inwoners van de gemeente Voorschoten in hun portemonnee voelen: zij zijn dit jaar maar liefst 27 procent meer kwijt aan ozb dan vorig jaar. Een verschil van 105 euro, zo blijkt uit het onderzoek van Eigen Huis naar de woonlasten in 372 gemeenten. 

Volgens de peiling moeten ook inwoners in gemeenten Beemster en Heerlen er rekening mee houden dat de rekening van de ozb omhooggaat: respectievelijk met 65 euro (20 procent) en 50 euro (17 procent). De hoogte van de ozb wordt bepaald door de hoogte van de WOZ-waarde. Als de WOZ stijgt, neemt doorgaans ook de ozb toe. 

Verlaging 

Toch is er ook goed nieuws: ondanks de stijging van de WOZ - en die neemt toe door de stijgende huizenprijzen - blijft de stijging van de ozb gemiddeld genomen beperkt, met slechts 1,6 procent. ,,Veel gemeenten verlagen hun belastingtarieven, waardoor de ozb landelijk gezien dit jaar gemiddeld maar licht stijgt", reageert zegsman Hans André de la Porte. 

In 80 gemeenten wordt de ozb in geringe mate of zelfs in sterke mate verlaagd. Bij inwoners in Gouda kan bijvoorbeeld de vlag uit. Daar daalt de aanslag dit jaar met 48 euro ten opzichte van 2017 (19 procent). Ook de gemeenten Boekel, Nijkerk en Koggenland verlagen de ozb. 

Kijk wat er met de ozb in jouw gemeente gebeurt:

En check hier hoe hoog de gemiddelde WOZ-waarde in jouw gemeente is:

Volledig scherm
© ANP