Volledig scherm
© Thinkstock

Hoeveelheid zout in eten wordt fors teruggedrongen

ZoutakkoordEindelijk wordt ons voedsel gezonder. Na vele jaren steggelen heeft minister Schippers (Volksgezondheid) een akkoord gesloten met fabrikanten en cateraars om de hoeveelheid zout, vet en calorieën in ons eten fors terug te dringen. Van 9 gram nu, naar maximaal 6 gram zout per dag in 2020.

Het nieuwe 'zoutakkoord' heeft wat voeten in de aarde gehad, maar als de voortekenen niet bedriegen is de industrie eindelijk 'om'. Niet van de ene op de andere dag, want daarvoor zijn de belangen toch net even te groot. De fabrikanten krijgen nog 6 jaar de tijd om de vernieuwingen stapsgewijs door te voeren.

Wat zijn die vernieuwingen dan? Ten eerste moet de hoeveelheid zout, toch een heel belangrijke smaakbepaler - zeg maar of wij iets lekker vinden of 'flauw' - in brood, diepvriespizza's en chips met ruim 30 procent worden teruggebracht, waardoor consumenten in 2020 nog maar maximaal 6 gram zout per dag binnenkrijgen tegen de 9 gram van nu.

Maar ook de hoeveelheden verzadigd vet in voorgeproduceerd voedsel moeten flink omlaag, net als de hoeveelheid calorieën. Hoe gaat de industrie dat voor elkaar boksen? Door minder suiker en vet in producten te stoppen en porties te verkleinen; zaken die voor veel 'lekkerbekken' juist het verschil maken tussen een product kopen of links laten liggen. En dat maakt de exercitie een heel 'gevaarlijke'. Want straks zijn alle producten hartstikke gezond, maar koopt niemand ze meer, is de vrees van de levensmiddelenbranche.

Zoutreductie
Minister Schippers lijkt de eer toe te komen het verzet van de fabrikanten eindelijk te hebben gebroken. En niet voor niks zegt de Consumentenbond. De zoutreductie alleen al kan jaarlijks 2200 doden schelen, betoogt de consumentenorganisatie. Ruim 85 procent van de Nederlanders eet momenteel meer zout dan de aanbevolen hoeveelheid. Daarvan wordt slechts een vijfde zelf toegevoegd. De rest zit in alledaagse producten als vleeswaren, zuivel, brood, kant-en-klare sauzen en soepen.

Lees meer in het AD van vandaag.