Hoezo corona? Honderden Nederlanders kopen tickets voor groot festival waar 30.000 bezoekers komen
Ondanks het negatieve reisadvies zien honderden Nederlanders het zitten om deze zomer naar Servië af te reizen voor een groot dancefestival. Het vanuit Amsterdam opererende Ostfest, de Nederlandse promotor en ticketverkoper van Exit Festival, meldt dat tussen de driehonderd en vierhonderd Nederlanders reeds kaarten voor het vierdaagse dancefestival hebben gekocht. ,,Maar we gaan de verkoop niet langer stimuleren”, laat een woordvoerder aan deze nieuwssite weten.
Ostfest is de officiële promotor en bemiddelaar voor de Nederlandse kaartverkoop van grote Europese festivals als Sziget Festival, Balaton Sound en Exit Festival. Normaal gesproken biedt het bedrijf in samenwerking met partijen diverse busreizen naar het festival in Servië aan, maar vanwege de coronacrisis wordt daar dit jaar van afgezien. ,,Exit is dit jaar niet zonder risico’s en om die reden willen we geen rol spelen in de promotie van het festival.”
De kaartverkoop helemaal blokkeren ziet Ostfest evenmin zitten. ,,We willen de Nederlanders wel de ruimte geven om zelf hun afwegingen te maken. We wijzen onze klanten erop dat ze zelf volledig verantwoordelijk zijn voor hun reis en dat een bezoek aan het evenement zeker niet zonder risico’s is. We zijn ons er goed van bewust dat het in veel situaties niet wenselijk is om met vele duizenden mensen op een terrein bij elkaar te staan. Dat proberen we te vertalen op onze website, waar alle promotie voor het festival zo goed als is verdwenen.”
Advies ministerie
Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders op om goed na te denken of het wel verstandig is om in augustus af te reizen naar Novi Sad, de stad in Servië waar de festiviteiten plaatsvinden. Viroloog Bert Niesters vindt het onbegrijpelijk dat de organisatie achter het bij Nederlandse jongeren populaire evenement de jubileumeditie door laat gaan deze zomer.
,,Het is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor anderen. Bijna alle experts gaan ervan uit dat er een tweede golf aan zit te komen. In sommige landen is er zelfs al zo’n uitbraak gaande, zoals in Duitsland. Daar hebben ze tot eind oktober helemaal geen evenementen. Hier is ook geen Pinkpop en Lowlands. Is Nederland dan zo dom en Servië zo slim?”
Viroloog Marc Van Ranst kan zich vinden in die kritiek. ,,Dit is inderdaad geen goed idee”, zegt hij. ,,Alles hangt bij dergelijke evenementen af van wie er naartoe gaat en hoeveel volk er precies is. Als je zo een evenement op lokaal niveau organiseert in een land met weinig virus, is het risico nog enigszins beperkt. Maar als je zoiets op een internationale schaal doet, met bezoekers uit veel verschillende landen, zoals ook bij Tomorrowland, is het een heel ander verhaal.”
Baken van licht
De evenementenmakers achter Exit Festival krijgen de volledige steun van de Servische regering, al zijn ze zich er wel van bewust dat deze beslissing een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. ,,Met alles wat er zich nu afspeelt in de wereld, lijkt de sociale boodschap van Exit even belangrijk als twintig jaar geleden”, laat ceo Dušan Kovačević in een verklaring weten. ,,Toen streden we voor een ‘exit’ van het onderdrukkende regime en vochten we voor vrede en vrijheid in Servië en de Balkan.”
Nu, twintig edities verder, wil Exit de wereld ‘een boodschap van hoop sturen dat inmiddels het ergste achter de rug is’. ,,Maar we willen ook benadrukken dat er nog zoveel werk is te verrichten als het gaat om raciale ongelijkheden of de vernietiging van onze planeet. Veel prominenten uit de muziekindustrie noemen deze festivaleditie dan ook een ‘baken van licht’ voor het herstel van de evenementenindustrie.”
Risico
Het risico op een mogelijke verspreiding van het virus hangt samen met een heel gamma aan factoren, zegt viroloog Van Ranst. ,,Hoe dicht de mensen bij elkaar staan. Of ze meezingen, want dat vergroot het risico. Of ze een mondmasker dragen of niet. Ook alcohol speelt een rol, want onze weerstand vermindert als het alcoholpercentage in het bloed stijgt. We kunnen alleen maar hopen dat mensen hun gezond verstand gaan gebruiken.”
Zijn raad is duidelijk. ,,Niet doen. Het is veel te vroeg, na een desastreuze pandemie en met mogelijk een tweede golf die eraan komt. Een evenement als dit deze zomer laten doorgaan is een veel te groot risico. Het kán dat het allemaal meevalt. Maar als het níét meevalt, zijn de gevolgen gewoon niet te overzien.” België laat ondertussen, na berichtgeving van deze nieuwssite, weten de zaak te bekijken. ,,We gaan het opnemen met onze betrokken consulaire diensten”, klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMColumn
De krappe arbeidsmarkt brengt ons allemaal op het randje van waanzin
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
252
Tekort naar 3,4 procent, kabinet laat gepensioneerden opdraaien voor AOW-verhoging
Het begrotingstekort van Nederland stijgt dit jaar naar 3,4 procent en komt daarmee weer boven de Europese norm van 3 procent. Tegelijkertijd presenteert het kabinet de rekening aan kleinere spaarders, directeuren en pandjesbazen. Ook gaan AOW’ers grotendeels zelf opdraaien voor hun AOW-verhoging.
-
Brussel opent jacht op crimineel geld, misdaad ligt mijlenver voor
Europa wil veel meer werk maken van zijn jacht op crimineel vermogen. Dat is hard nodig, want van de 139 miljard die misdaadbendes per jaar opstrijken - een bedrag dat in de buurt komt van de totale EU-begroting - wordt nu maar 2 procent bevroren en 1 procent afgepakt. -
1000 euro boete47
Woeste klant belt politie omdat hij 2 euro voor espresso moet betalen in Italiaanse koffiebar
Een hoogoplopende ruzie over de prijs van een kopje koffie liep in een Italiaanse koffiebar dusdanig uit de hand dat de politie erbij gehaald moest worden. De eigenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij de prijs niet duidelijk genoeg zou hebben geadverteerd. -
5
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.