Volledig scherm
© brandonhirtphoto

Honderden hoogzwangere koeien naar slacht

De afgelopen twee jaar zijn zeker 397 hoogzwangere koeien geslacht. Dat blijkt uit waarschuwingen en boetes die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voor die overtredingen heeft uitgedeeld. 

Quote

Ze stikken nadat ze uit de dode moederkoe worden gehaald. Dat kan wel twintig minuten duren

Margreet Steendijk, Eyes on Animals

Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals, die de cijfers opvroeg via een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB), maakt zich grote zorgen. ,,Momenteel worden tienduizenden extra koeien geslacht om de veestapel in te krimpen. Daar zullen meer hoogdrachtige koeien tussen zitten. Deze aantallen kun je niet afdoen als incident.'' 

De veehouders en handelaren die de dieren hadden aangeleverd, ontkenden te weten dat ze drachtig waren. Zorgelijk, stelt Margreet Steendijk van Eyes on Animals. Zij vreest dat het werkelijke aantal drachtige koeien dat wordt geslacht veel hoger ligt. ,,Niet van elk geval zal immers melding worden gemaakt. Wij hebben grote moeite met het idee dat kalveren in het slachthuis komen te overlijden. Ze stikken nadat ze uit de dode moederkoe worden gehaald. Dat kan wel twintig minuten duren.'' 

Record

De afgelopen weken is een recordaantal koeien geslacht. Zo'n 500 melkveehouders met totaal meer dan 40.000 dieren hebben subsidie gekregen om met hun bedrijf te stoppen. Per koe die ze naar de slacht brengen of naar het buitenland exporteren ontvangen ze 1.200 euro. Die regeling is ingesteld om het mestoverschot van de melkveesector in te perken. Boeren die doorgaan met hun bedrijf moeten hun veestapel in veel gevallen inkrimpen. 

Vanwege de snelheid waarmee dat moet gebeuren, zullen ook veel drachtige koeien worden afgevoerd, waarschuwde het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) eerder al. Omdat een koe jaarlijks moet kalveren om de melkproductie op gang te houden, is in een gemiddelde stal 80 procent van de melkkoeien drachtig. 

Verbod


De melkveesector, slachterijen en overheid ontkenden dat dit een probleem is, vanwege het wettelijke verbod om dieren te vervoeren die meer dan 90 procent van hun draagtijd (die bij koeien negen maanden duurt) is verstreken. 
Dierenartsen van de NVWA troffen in de slachthuizen afgelopen twee jaar echter honderden volgroeide kalveren in koeien aan. 

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken laat in een reactie weten dat voor de stoppersregeling een strengere grens wordt gehanteerd. ,,Na 5,5 maand mogen drachtige koeien niet meer worden geslacht'', stelt zijn woordvoerster. ,,De NVWA is gevraagd daar extra streng op te controleren. Boeren die de regel overtreden, ontvangen geen subsidie.'' 

De NVWA laat weten structureel strenger te gaan optreden tegen veehouders die zich niet aan het vervoersverbod voor drachtige dieren houden. ,,Nu geven we eerst nog een schriftelijke waarschuwing, dat wordt meteen 1.500 euro boete.'' De slachterijen treden zelf ook op tegen boeren die drachtige koeien aanleveren, stelt hun brancheorganisatie COV.

Terecht, vindt melkveehoudersorganisatie LTO. ,,Geen boer moet hoogdrachtige dieren willen transporteren of slachten.''