Hoop voor gedupeerden Dexia: Ik ben heel erg opgelucht
Er gloort hoop voor de vele gedupeerden met een omstreden aandelenleasecontract. Dexia moet de slachtoffers toch vergoeden.
Delen per e-mail
Na al die jaren is het toch goed gekomen. Het eerste wat ik ga doen is dit geld gebruiken om de hypotheek af te lossen
Henk van Oostrum (71) reageert wat beduusd. Hij kan het amper geloven dat hem na meer dan tien jaar procederen gerechtigheid ten deel valt.De Hoge Raad besliste afgelopen vrijdag dat aandelenlease-gedupeerden toch in aanmerking komen voor een volledige vergoeding. Er is één maar: als de tussenpersoon wél over de vereiste vergunningen beschikte, wordt er niet vergoed.
Van Oostrum is één van de 10.000 gedupeerden die tot de 'gelukkigen' behoren. Hij liet zich in de jaren 90 door zijn tussenpersoon, Spaarselect, overhalen om een beleggingsproduct af te sluiten. Een tussenpersoon die niet over de juiste vergunning beschikte. ,,Hij liet voorbeelden van rendementen zien van 10 tot 15 procent. Lager dan 6 procent zou het nooit worden, beloofde hij."
Het leek zo mooi. Tot begin 2000 de aandelenbeurzen flink onderuitgingen. In plaats van een extraatje voor zijn oude dag op te bouwen, raakte Van Oostrum zijn inleg kwijt en bleef hij zitten met een fikse restschuld. ,,Ik heb voor het aandelenleaseproduct een tweede hypotheek van 45.000 euro genomen op mijn huis. Met dat geleende geld werd belegd en dat pakte verkeerd uit. Het gevolg is dat ik mijn hypotheek nu nog aan het afbetalen ben."
Met de uitspraak van de Hoge Raad in de hand, kan Van Oostrum nu zijn volledige inleg, de wettelijke rente terugkrijgen en zal zijn restschuld worden kwijtgescholden. Hij schat dat de vergoeding neerkomt op zo'n 40.000 euro. ,,Ik ben ontzettend opgelucht. Na al die jaren is het toch goed gekomen. Het eerste wat ik ga doen is dit geld gebruiken om de hypotheek af te lossen."
Juiste papieren
Net als Van Oostrum kunnen nog eens 10.000 mensen hun hart ophalen. Want: volgens een woordvoerder van het Amsterdamse juristenkantoor Leaseproces beschikte het gros van de tussenpersonen die deze producten aan de man bracht, inderdaad niet over de juiste papieren. ,,Goed nieuws voor al die mensen die lang doorprocedeerden." Hij verwacht dat ze zo'n 30.000 euro krijgen.
Vanaf de jaren 90 zijn er zo'n 400.000 aandelenlease-contracten afgesloten, maar lang niet alle gedupeerden zijn verder gaan procederen. Een groot deel ging in 2007 akkoord met de Duisenberg-regeling, vernoemd naar de toenmalige president-directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) die bemiddelde. De uitkomst was dat twee derde van de restschuld kwijtgescholden werd. Wie hiermee akkoord ging, zag af van verdere procedure.
Dexia was er gisteren als de kippen bij om te laten weten dat klanten met bewijzen moeten komen dat zij in de categorie vallen waar de Hoge Raad over spreekt. De Belgische bank stelt dat sommige zaken niet tot een compensatie leiden, omdat ze verjaard zijn. Van Oostrum maakt zich er niet druk om. ,,Mijn belangenbehartiger Leaseproces heeft mijn hele dossier op orde en verjaring is aangevochten. Ik kan niet wachten tot het geld op mijn bankrekening is gestort."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij. -
Exportgroei China begin 2021 hoogste in 20 jaar
De Chinese export is in de eerste twee maanden van dit jaar met een groei van meer dan 60 procent de hoogste in ruim 20 jaar, zo blijkt zondag uit officiële gegevens. Ook de invoer nam sterk toe als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, die de economie van het land vorig jaar bijna tot stilstand heeft gebracht. -
PREMIUMcolumn
Armoede maakt weinig los, kinderen wel
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren. -
Ministerie deed aangifte tegen Fiat Chrysler om sjoemelsoftware in dieselmotoren
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft eind februari aangifte gedaan tegen Fiat Chrysler Automobiles (FCA) vanwege sjoemelsoftware in dieselmotoren. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door Nieuwsuur. Een Jeep-dieselmotor, die gemaakt wordt door FCA, zou veel meer stikstof uitstoten dan toegestaan. -
video
Hof geeft kippenboeren ongelijk in zaak over fipronilschandaal
Kippenboeren hebben vandaag bakzeil gehaald in een rechtszaak waarin ze de Staat aansprakelijk wilden stellen voor de schade die zij hebben geleden in verband met de fipronilaffaire in 2017. De overheid heeft niet onrechtmatig gehandeld, concludeert het gerechtshof in Den Haag.
-
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld? -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
Koken & eten
Met deze betaalbare koffie gaat Blokker de concurrentie aan met andere cupjes: 'Dan maar minder marge’
Het begon vorig jaar met een eigen koffiecupmachine. Nu gaat huishoudketen Blokker een stap verder. Vandaag lanceert de winkelketen vier smaken koffie onder de eigen naam. Het is voor het eerst dat Blokker eigen voeding gaat verkopen. Blokker-ceo Jeanine Holscher noemt het een volstrekt logische stap.