Horeca is het zat en gooit deuren open op 17 januari
VIDEOHorecaondernemers in zo'n zestig steden en regio’s openen op 17 januari hoe dan ook de deuren. Een groot aantal horecaondernemers vindt dat de maat nu echt vol is.
Directe aanleiding zijn de uitlatingen van minister Hugo de Jonge vorige week in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Daarin kondigde hij aan dat ‘we ervan uit moeten gaan dat de gedeeltelijke lockdown echt wel langer gaat duren dan tot half januari’. Die opmerking zette veel kwaad bloed bij de ondernemers.
Tot eind januari of langer de deuren dichthouden kan echt niet meer, laat Johan de Vos, woordvoerder namens de groep boze horecaondernemers weten. ,,Voor de horeca staat het water niet meer tot aan de lippen, inmiddels stroomt het de mond in. We staan op het punt keihard te verzuipen. Zo houden we het niet langer vol.”
Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem en Nijmegen gaan zaken open, of het nu van het kabinet mag of niet. Het gaat om horecatenten in vijftig lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De Vos, zelf uitbater van café Boerke Verschuren in Breda, schat dat het om duizenden ondernemers gaat.
Dat de ondernemers met hun openstelling mogelijk tegen het kabinetsbesluit in gaan, lijkt hen niet te deren. Daarover zegt De Vos: ,,Het enige illegale is misschien dat de deur open is. Maar kijk eens in de winkelstraten, in de pretparken. Daar staan de mensen bovenop elkaar. Is dat niet illegaal dan? We moeten kiezen uit twee kwaden. Of je nu failliet gaat, of je vergunning wordt ingetrokken, het gevolg is hetzelfde.”
Animo
De Vos verwacht dan ook dat de animo groot zal zijn; in een enquête onder Bredase horecaondernemers zei 85 procent de opening te steunen. Horecatycoon Laurens Meyer is een van de vele ondernemers die de deuren zal openen of het nu mag of niet. Tijdens de eerste lockdown dreigde hij zijn kroegen per 1 juni open te gooien en riep anderen op hetzelfde te doen.
Dit keer is het volgens hem meer dan een noodkreet. ,,Dit is geen dreigement, dit is heel serieus. De besturen van de regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland hebben veel overleg gehad met hun horecaondernemers en dit is wat er gaat gebeuren als de overheid niet met extra geld komt of enig perspectief biedt. Veel ondernemers zijn in paniek en de onrust is groot.”
Volgens hem groeit het aantal steden en regio's dat zich bij het initiatief aansluit hard. Het begon met vijftig en nu zit het al op zestig. Op eerdere dreigementen vanuit de Brabantse horeca om de deuren open te gooien zei minister-president Mark Rutte vorige week dat ‘het niet mogelijk is dat iemand zich niet aan de regels houdt'.
In een reactie laat een woordvoerder van het kabinet weten dat het in gesprek is én blijft met de horecabranche over de coronamaatregelen en steunpakketten. ,,Leidend voor de vervolgstappen die het kabinet gaat nemen, is het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat is op dit moment nog te hoog en het daalt maar langzaam”, reageert de woordvoerder. Het kabinet kijkt volgens hem naar wat mogelijk en ook nodig is. Het overleg wordt onder meer gevoerd met de landelijke organisatie van de Koninklijke Horeca Nederland.
Waarschuwing
Die landelijke organisatie staat overigens niet achter het besluit van de lokale afdelingen. ,,Hoewel we als KHN-landelijk begrip hebben voor de situatie, vinden we het niet verantwoord om op te roepen tot dingen die tegen de wet ingaan", luidt de boodschap.
Vorige week waarschuwde de landelijke voorzitter van de KHN, Robèr Willemsen, al dat een aantal ondernemers de deuren dreigde open te zetten. Volgens hem is de frustratie en somberheid onder ondernemers groot. ,,We hebben nog steeds geen idee wanneer de horeca weer open kan en zicht op extra steun is er ook niet.”
Volgens KHN ziet het kabinet onvoldoende in hoe nijpend de situatie is bij horecaondernemers. In een enquête gaf onlangs 17 procent aan geen buffer meer te hebben, of hooguit een buffer voor één maand, 12 procent verwacht het niet of waarschijnlijk niet te redden.
Hoeveel horecazaken telt jouw regio?
Vorige week bespraken we de situatie van de horeca in onze Nieuws Update:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Commentaar
Alle begrip voor de horecaondernemers die het zat zijn
Alleen samen krijgen we corona eronder, heet het. Maar horecaondernemers moeten daar wel veel meer voor doen dan anderen, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
PREMIUMKoken & eten
Horeca loopt op tandvlees: tekorten worden aangevuld met eigen geld en dat van vrienden en familie
17 procent van de horecaondernemers heeft helemaal geen buffer meer of hooguit een buffer voor één maand. Bijna de helft kan nog slechts twee tot maximaal zes maanden overbruggen. Banen verdwijnen, somberheid rukt op. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Forse loonstijging voor beveiligers: ruim 20 procent erbij
Beveiligers zien hun salaris de komende tijd stijgen met ruim 20 procent. Voor beveiligers die werkzaam zijn op Schiphol kan het loon zelfs 40 procent hoger uitvallen. Dat is afgesproken in de cao-overeenkomst die vakbond CNV heeft gesloten met de beveiligingsbranche, waarbinnen 20.000 mensen werkzaam zijn. Het betreft geen nieuwe cao, maar een cao-verlenging van negen maanden tot 1 april 2024. -
Duitse vastgoedreus legt nieuwbouwprojecten in 2023 stil
Vonovia, de grootste ontwikkelaar van huurwoningen in Duitsland, staakt de voor dit jaar geplande nieuwbouwprojecten. Het bedrijf wijst naar dure bouwmaterialen en hoge leenrente als oorzaak.
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
-
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Koken & eten
Horecaondernemers verliezen hoop op openstelling met kerst, ‘onrust en onzekerheid groeit’
Een groeiend aantal horecaondernemers heeft de hoop op openstelling met de kerst opgegeven en besluit zelf de deuren tot eind dit jaar dicht te houden. Een aantal ondernemers dreigt juist de deuren open te gooien. ,,Dit is een onhoudbare situatie. Er is nú duidelijkheid nodig", zegt Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland.