Houten best bereikbare gemeente voor ondernemers, Zandvoort allerslechtst
Met ranglijstOndernemers krijgen steeds beter antwoord op vragen door gemeenten. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het ministerie van Economische Zaken onder 160 dorpen en steden. Toch blijven er flink wat plaatsen die onvoldoende scoren.
Delen per e-mail
75% van de telefonische vragen is binnen één belpoging beantwoord door gemeenten
Onderzoekers benaderden tussen medio januari en februari 160 gemeenten met vijftien vragen over het aanvragen van een vergunning, het verkrijgen van een ontheffing of het wijzigen van een bestemmingsplan. Een voorbeeld is: ,,Ik wil een lunchroom openen en daar ook licht-alcoholische dranken verkopen. Is dan een vergunning nodig?"
Van alle vragen werden er tien per telefoon en vijf per e-mail gesteld, waarna een gewogen gemiddelde werd berekend.
Gemiddeld krijgen gemeenten voor hun telefonische antwoorden een 7 en voor de mails een 6,5. Daarmee doen ze het duidelijk beter dan in 2013 toen EZ hetzelfde onderzoek voor het eerst hield. Destijds scoorden dorpen en steden een 6,4 op de telefonische vragen en een 6,4 op de mails.
Meest servicegerichte gemeente naar ondernemers toe is Houten, dat met de eindscore van 8,29 als enige boven de 8 uitkomt. De Utrechtse gemeente is bovendien de enige die op zowel email en telefoon boven de 8 uitkomt. De gemeente Hilversum is tweede met een uitstekende score van 7,98.
Onvoldoendes
Van de grote(re) steden scoort Groningen met een 7,50 prima, waarbij met name op het onderdeel email uitstekend (8,47) wordt gescoord. Den Haag eindigt op een 6,64, Rotterdam op een 6,97. Gouda scoort met 7,51 het beste.
Ondanks de verbeteringen vallen er nog meer dan genoeg onvoldoendes. In Hengelo slagen ambtenaren er niet in e-mails fatsoenlijk te beantwoorden. De gemeente krijgt een 1,42. Per telefoon lukt het de gemeente met 7,91 gek genoeg wél prima. In Oost Gelre lijken medewerkers eveneens onbekend met het fenomeen e-mail. De 0,93 is de laagste score uit het hele onderzoek. Slechtste gemeente is Zandvoort met een score van 3,76. Zaltbommel scoort beroerd met het cijfer 4,87.
De onderzoekers constateren dat gemeenten na 16:15 snel minder bereikbaar blijken en vrijdag al na het middaguur. Ook tijdens de lunchpauze tussen twaalf uur en half twee wordt minder opgenomen of zijn er minder mensen beschikbaar.
Verder lezen na ranglijst
Meest bereikbare gemeenten 2018 (eindscore bellen en e-mail)
1) Houten 8,29
2) Dantumadiel 7,99
3) Hilversum 7,98
4) Hollands Kroon 7,90
5) Binnenmaas 7,89
6) Werkendam 7,87
7) Voorst 7,81
8) Aa en Hunze 7,78
9) Sint-Michielsgestel 7,78
10) Hof van Twente 7,77
Grote(re) steden
1) Gouda 7,51
2) Groningen /Assen 7,50
4)) Zaanstad 7,15
5) Rotterdam 6,97
6) Zwolle 6,89
7) Vlissingen 6,80
8) Eindhoven 6,65
89) Den Haag 6,64
10) Hengelo 6,29
11) Leiden 6,21
12) Leeuwarden 6,18
Zie helemaal onderaan artikel voor de slechtst scorende gemeenten
Belpoging
Dit onderzoek laat zien dat gemeenten lokale ondernemers steeds beter helpen met hun vragen.
Desalniettemin is het algemene beeld duidelijk positief. ,,Er zijn meer vragen beantwoord, er zijn meer vragen in één keer beantwoord en het kennisniveau van gemeentemedewerkers is hoger," constateert SCC Consultancy dat het onderzoek voor EZ uitvoerde. ,,Antwoorden zijn ook beter en completer."
Driekwart van de telefonische vragen werd binnen één belpoging beantwoord en nog eens 17 procent binnen twee pogingen. Bij de mailtjes werd 86 procent van de mailtjes uiteindelijk beantwoord, tien procent meer dan vijf jaar terug.
Middelgrote steden beantwoorden de telefonische vragen gemiddeld het best beantwoorden, grote steden de emailvragen. De noordelijke provincies Groningen en Drenthe krijgen een pluim omdat daar de meeste gemeenten zowel qua telefoon en email boven het cijfer zeven scoren.
Reactie Mona Keijzer
Staatssecretaris Mona Keijzer (EZ & Klimaat) is content met de uitkomsten. ,,Dit onderzoek laat zien dat gemeenten lokale ondernemers steeds beter helpen met hun vragen. De antwoorden komen sneller, zijn completer en ook het contact wordt door bedrijven meer gewaardeerd."
Slechtste gemeenten 2018 (eindscore telefoon & e-mail)
1) Zandvoort 3,76
2) Zaltbommel 4,87
3) Rhenen 5,45
4) Nijkerk 5,47
5) Losser 5,54
6) Nissewaard 5,58
7) Eijsden-Margraten 5,59
8) Halderberge 5,69
9) Landgraaf 5,76
10) Veendam 5,93
Beroerdste gemeenten (antwoorden op e-mail)
1) Oost Gelre 0,83
2) Hengelo 1,42
3) Zaltbommel 1,65
4) Achtkarspelen 1,82
5) Rhenen 2,94
6) Leeuwarden 3,17
7) Nissewaard 3,27
8) Huizen 3,51
9) Zwijndrecht 3,80
10) Nijkerk 4,26
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Toezichthouder kijkt naar loonsverhoging bij supermarkten
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) praat met supermarkten over de loonsverhoging die zij hebben doorgevoerd. Grote supermarktketens hebben deze maand de salarissen van honderdduizenden werknemers verhoogd met 2,5 procent, maar dat is mogelijk een overtreding van de wet. -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Speelgoedmaker maakt Mr. Potato Head genderneutraal
Speelgoedfabrikant Hasbro gaat het speeltje Mr. Potato Head genderneutraal maken. Het speelgoed in de vorm van een plastic aardappel waar je allerlei losse onderdelen als een neus, oren, ogen, een bril en snor in kan steken, verliest dan ook zijn aanspreektitel en gaat verder als simpelweg Potato Head. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
4
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen.
-
Nooit een Tupperware-party meer in Nederland: ‘Dit is het einde van een tijdperk’
Tupperware trekt vanwege de dalende verkopen de stekker uit Nederland. En daarmee komt ook een einde aan die befaamde Tupperware-party, waarbij consulentes bij een gastvrouw (of -heer) thuis keukengerei en ander spul aan de man brengen. Het vertrek komt niet onverwacht, zegt de één. Voor de ander is dit het einde van een tijdperk. ,,Het draaide vooral om de gezelligheid.” -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
Zzp’ers vaak geweigerd voor schuldhulp, ombudsman stelt onderzoek in
Zzp’ers hebben vaak geen toegang tot schuldhulp. Volgens Nationale ombudsman Reinier van Zutphen zijn er signalen zij worden geweigerd, of dat schuldhulp voor hen nog niet bestaat. Hij begint daarom een groot onderzoek naar de gemeentelijke schuldhulpverlening aan zzp’ers.