Opheffingsuitverkoop bij de Utrechtse Hudson's Bay op Hoog Catharijne. De vestiging is minder dan een jaar open geweest.
Volledig scherm
Opheffingsuitverkoop bij de Utrechtse Hudson's Bay op Hoog Catharijne. De vestiging is minder dan een jaar open geweest. © AD

Hudson's Bay koopt huur Utrecht af voor 3 miljoen euro

Hudson's Bay Company (HBC) heeft voor 2,9 miljoen euro de langlopende huurverplichting voor zijn inmiddels gesloten Utrechtse warenhuis afgekocht. Dat bevestigt HBC aan deze site. 

De 15 Nederlandse vestigingen van Hudson's Bay sluiten uiterlijk 31 december na nog geen twee jaar alweer hun deuren wegens aanhoudende verliezen. Moederbedrijf Hudson's Bay Company (HBC) heeft echter langlopende huurcontracten met diverse vastgoedbazen gesloten, waar het zo snel en voordelig mogelijk van af wil.

Vorige week maakte HBC bij de presentatie van zijn derdekwartaalcijfers bekend op 4 november te hebben geschikt met één verhuurder. Bedrag, verhuurder en warenhuis werden niet vermeld. Wel dat het een eenmalige afkoopsom betrof.

Omdat er vervolgens flink over werd gespeculeerd - en daarbij veel te hoge bedragen worden genoemd - meldt HBC nu tóch de details van de deal. Het laat weten eenmalig 2,9 miljoen euro te betalen aan IEF Capital, de verhuurder van Hudson's Bay Utrecht. ,,Dat bedrag staat min of meer gelijk aan één jaar huur”, aldus een woordvoerder.

Bankgarantie

De schikking levert Hudson's Bay Company een boekwinst van 36 miljoen dollar (32,3 miljoen euro) op. Dit is het verschil tussen het geschikte bedrag en de resterende contractuele huurverplichting voor die locatie. In gewoon Nederlands: HBC koopt voor 2,9 miljoen euro een huurcontract af ter waarde van ruim 35 miljoen euro voor de vestiging op het Utrechtse Hoog Catharijne. Dat komt neer op een looptijd van nog twaalf jaar.

De vraag is wat de schikking betekent voor de overige huurcontracten. Naar verluidt heeft HBC de meeste verhuurders harde huurzekerheid geboden via een bankgarantie. Meerdere vastgoedbazen willen Hudson's hier aan houden: naast langjarige contracten hebben ze zelf miljoenen euro's in het opknappen van de panden gestoken. Als HBC aan het kortste eind trekt kan dat het concern op papier honderden miljoenen euro's kosten.

Tekst gaat verder na de foto

De Utrechtse vestiging van Hudson's Bay opende op 21 maart zijn deuren. Begin december sloot het warenhuis alweer.
Volledig scherm
De Utrechtse vestiging van Hudson's Bay opende op 21 maart zijn deuren. Begin december sloot het warenhuis alweer. © ANP

Slechts negen maanden open

Onduidelijk is of het contract met IEF Capital voor Utrecht dezelfde voorwaarden kent. De Utrechtse vestiging is enigszins een vreemde eend: het was afgelopen maart de laatste geopende Hudson's Bay in ons land en de eerste die dichtging (begin december). Het is bij elkaar slechts negen maanden open geweest. 

Sowieso bezit IEF Capital slechts één Hudson's Bay pand. Enkele jaren geleden was de vastgoedbelegger nog de belangrijkste verhuurbaas van Hudson’s Bay en daarvoor V&D. In 2017 verkocht het echter het grootste deel van zijn portefeuille aan CBRE GI, dat 1,6 miljard euro betaalde. De vestiging in Utrecht is de enige overgeblevene. 

Gesprekken zijn gaande

CBRE GI, dat drie warenhuizen bezit, ligt momenteel met HBC juridisch in de clinch over afkoop van de langjarige huurovereenkomsten. Hetzelfde geldt voor pensioenbelegger ASR dat vier warenhuizen bezit. Andere eigenaren zijn Kroonenberg Groep, Unibail-Rodamco en Wereldhave. HBC wil niet op de andere huurovereenkomsten ingaan en zegt slechts dat de gesprekken met andere verhuurders momenteel gaande zijn.

Kroonenberg Groep, eigenaar van het pand van de Hudson's Bay in Breda en van HBC's andere formule Saks OFF 5TH in Amsterdam, eiste vorige maand nog dat HBC de filialen zou openhouden. De rechtbank Amsterdam oordeelde vervolgens dat de twee filialen tot 2022 niet mogen sluiten. Iets eerder wees de rechtbank Den Haag eisen om de Hudson's Bay filialen in Den Haag en Maastricht open te houden juist af. Wel stelde rechter dat HBC gewoon huur moet blijven betalen als de filialen dichtgaan.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”