Huishoudelijke artikelen lang niet zo zuinig als op label staat
Ruim een op de vijf huishoudelijke apparaten is minder zuinig dan het energielabel doet vermoeden. Vooral bij tv’s, koelkasten, vaatwassers en ovens deugt het etiket lang niet altijd. Dit blijkt uit onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Delen per e-mail
Veel consumenten werpen bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine of vaatwasser toch even een blik op het energielabel. Het idee is: hoe hoger de waarde (die loopt van A+++ tot en met G) hoe energiezuiniger het apparaat is, en dus hoe lager het energieverbruik. Maar in de praktijk is die beloofde zuinigheid geen garantie, zo blijkt uit onderzoek dat de NVWA vandaag naar buiten bracht.
De toezichthouder nam in 2015, 2016 en 2017 de proef op de som en onderzocht 123 koel- en vriesapparaten, vaatwassers, wasdrogers, ovens, televisies én stofzuigers met een laag energieverbruik (A+++) én die laag geprijsd waren. Wat bleek?
Bij 21 procent van die onderzochte apparaten deugde de waarde op het energielabel niet of was de documentatie over technische prestaties niet op orde. Kortom: die apparaten waren veel minder zuinig dan op het label vermeld stond. Bij tv’s, koelapparaten, afwasmachines en ovens bleek die hoge klassering vaker niet te kloppen.
Niet aanwezig
In diezelfde periode inspecteerde de NVWA of in de (web)winkels de energielabels bij de huishoudelijke apparaten überhaupt aanwezig waren. De toezichthouder koos 2707 winkels willekeurig: van keukenbedrijven, witgoedbedrijven, verlichtingsbedrijven tot internetwinkels en bouwmarkten.
De onderzoekers keken in de winkels, op websites en in folders naar het energielabel. Niet alleen of het etiket aanwezig was, maar ook welke kleur en vorm het had en of de verplichte inhoud was afgedrukt. Ook hier is de uitkomst niet bepaald om naar huis te schrijven.
Volgens de inspectiedienst had bijna een kwart van de onderzochte apparaten in fysieke winkels geen energielabel in huis, bij apparaten van internetwinkels lag dat percentage zelfs vele malen hoger, namelijk op 73 procent. Verontrustend, zo vindt de toezichthouder, zeker omdat consumenten hun aankopen steeds meer online doen. ,,We gaan daarom meer aandacht besteden aan internetinspecties’’, zo laat de waakhond weten.
Waarschuwing
De NVWA heeft de bedrijven die hun zaakjes niet op orde hadden op de vingers getikt. Meer dan een schriftelijke waarschuwing kan de toezichthouder echter niet uitdelen. Vooralsnog ontbreekt het de inspectiedienst aan bevoegdheden; het ministerie van Economische Zaken werkt aan een wetswijziging om dit te veranderen.
Bedrijven zijn wettelijk verplicht om huishoudelijke apparaten energielabels met duidelijke informatie te voorzien, zodat consumenten goed worden voorgelicht over het energieverbruik. Voor het energielabel van huishoudelijke apparaten gelden allerlei Europese eisen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven. -
Marktleider bioplastics kiest voor Rotterdam: Mijlpaal voor de haven
Het Braziliaanse petrochemische bedrijf Braskem verplaatst zijn opslagplaats voor bioplastics van de haven van Antwerpen naar Rotterdam. Volgens ‘s werelds grootste producent van biopolymeren kiest ze voor Rotterdam vanwege de goede infrastructuur in combinatie met de moderne opslagfaciliteit. -
Klusvrouw Een wasmachine aansluiten is niet gemakkelijk, dus hier wat tips
Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Vandaag behandelt ze een klus die moeilijker is dan je denkt: de wasmachine aansluiten. -
PREMIUM
Hoogleraar: ‘Huidige maatregelen zijn economisch extreem schadelijk’
De verlenging van de lockdown die premier Rutte deze week aankondigde, brengt de economie nog grotere schade toe, terwijl de effecten verwaarloosbaar zijn. Volgens hoogleraar economie Bas Jacobs is het tijd voor een nieuwe aanpak. ,,Het instrument van de lockdown is bot geworden.” -
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn.
-
Duitser heeft nog twee kansen om 180 miljoen aan bitcoin niet kwijt te raken
Stefan Thomas staat voor een groot dilemma: hij versleutelde een harde schijf waar voor 180 miljoen euro aan bitcoin op staat en is het wachtwoord vergeten. De Duitser heeft nog maar twee kansen om dat alsnog te raden. Anders kan hij fluiten naar zijn fortuin. -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
Shell schrapt circa 900 banen in Nederland
Shell schrapt circa 900 banen in Nederland als onderdeel van de eerder aangekondigde grote reorganisatie bij het olie- en gasconcern. Dat komt neer op ongeveer een tiende van het totale Nederlandse personeelsbestand.