Volledig scherm
Ook de kapper wordt duurder. © ANP

Huishouden 300 euro duurder
uit door btw-verhoging

Het lage btw-tarief gaat per 1 januari 2019 omhoog van 6 naar 9 procent en dat gaan huishoudens in hun beurs voelen. Gemiddeld zijn ze per jaar 300 euro duurder uit, zo hebben ING-economen becijferd. Ondanks deze maatregel zullen de meeste huishoudens er volgend jaar in koopkracht op vooruitgaan door een verlaging van de inkomstenbelasting, zo belooft het kabinet. 

Onder het lage btw-tarief vallen boodschappen, de kapper en medicijnen maar ook boeken en theaterkaartjes. Oftewel: de verhoging van het lage btw-tarief gaat iedereen raken. 

Volgens de berekeningen van de ING-experts leidt de verhoging van dat lage btw-tarief van 6 naar 9 procent ertoe dat de inflatie zo'n 0,6 procent extra toeneemt. Omgerekend is een huishouden daardoor gemiddeld op jaarbasis 300 euro extra kwijt. 

De hogere inkomens zullen het wel iets meer in hun beurs voelen dan de lagere inkomens, zeggen de economen wijzend op een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De reden: zij geven vaak meer geld uit aan kunst en boeken of eten duurder. 

Onmiddellijk

De verhoging moet in totaal zo'n 3,1 miljard euro in het laatje van de staat brengen. Het grootste deel van die rekening wordt opgehoest door consumenten: 75 procent. Oftewel: 2,3 miljard euro. De rest (0,8 miljard) komt van de bedrijven. ,,Een btw-verhoging wordt vaak volledig en vrijwel onmiddellijk doorberekend in de prijzen", schrijft de ING.

Ondanks de verhoging van 3 procent zullen de meeste huishoudens er volgend jaar per saldo in koopkracht op vooruitgaan, zo belooft het kabinet. Het verlaagt namelijk tegelijkertijd de inkomstenbelasting voor werkenden. ,,Dat heeft een positief effect op de werkgelegenheid. Werken wordt zo namelijk lonender. Als werknemers netto meer overhouden zullen ze doorgaans bereid zijn om meer te werken." 

Ingreep

De ING-economen menen dat de ingreep goed voor de welvaart. Het bestaan van verschillende btw-tarieven werkt economisch verstorend. ,,Dan gaan consumenten relatief meer kopen van laag belaste producten dan dat ze zouden doen als er maar één tarief zou zijn", schrijven de experts.

Ze pleiten er daarom voor om helemaal af te stappen van de tweedeling van een hoog en een laag btw-tarief, en in plaats daarvan één uniform btw-tarief in te stellen.