Volledig scherm
© ANP

Huizen zijn veel goedkoper op executieveiling

Als een huis op een executieveiling moet worden verkocht, brengt dat minder op dan de woning op de markt waard zou zijn geweest. De veilingprijs ligt gemiddeld ongeveer 58.000 euro (34 procent) lager dan de marktprijs. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Tilburgse vastgoedeconoom Dirk Brounen en adviseur Martijn de Jong-Tennekes.

Ze keken naar 3440 huizenveilingen tussen 2006 en 2011.

Ongeveer een derde van de onderzochte woningen werd gedwongen geveild, omdat de eigenaren een betalingsachterstand hadden bij de bank. De andere woningen werden vrijwillig via een veiling van de hand gedaan. De onderzoekers keken onder meer naar oppervlak, onderhoud en gebied van de geveilde woningen. Zo berekenden ze wat de huizen waard zouden moeten zijn. Die prijzen vergeleken ze met de opbrengsten bij de veiling.

Het verschil tussen de marktwaarde en de prijs bij veiling is volgens De Jong-Tennekes te hoog. Hij wijst erop dat banken rekening houden met maar 15 procent verschil als ze een hypotheek verstrekken.

Een oplossing kan verbetering van de veilingen zijn. Als geïnteresseerden meer informatie over woningen krijgen, durven ze misschien een hoger bod uit te brengen, is de gedachte.