Volledig scherm
© ANP XTRA

Huizenkopers kunnen volgend jaar iets meer lenen

Huizenkopers kunnen volgend jaar een kleine 5000 euro meer lenen voor hun hypotheek, ondanks dat de hypotheeknormen ongeveer gelijk blijven aan die van dit jaar. De verwachte loonstijging zorgt voor een lichte stijging van de maximale hoogte van de hypotheek.

Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, Nibud, in het het adviesrapport Financieringslastnormen 2019. Op basis van het advies van het Nibud worden elk jaar de wettelijke hypotheeknormen vastgesteld die bepalen hoeveel huishoudens kunnen lenen voor een huis.

De verschillen met de normen van vorig jaar zijn marginaal. Huishoudens die volgend jaar een loonstijging kunnen verwachten, kunnen door dit hogere inkomen iets meer hypotheek krijgen dan dit jaar. Huizenkopers met een inkomen tot 50.000 euro kunnen zo'n 5000 euro meer lenen. De leencapaciteit voor hogere inkomens (boven de 70.000 euro) komt uit op ruim 17.000 euro.

Net als dit jaar adviseert het Nibud om straks het tweede inkomen wederom voor 70 procent mee te laten tellen. Het verschil in besteedbaar inkomen tussen twee- en eenverdieners neemt al enkele jaren toe en zal de komende jaren nog verder oplopen. Verder zouden kopers volgend jaar meer moeten kunnen lenen voor zeer energiezuinige woningen of voor het treffen van energiebesparende maatregelen.