Volledig scherm
© Lex van Lieshout

Huizenkopers profiteren zelden 30 jaar lang van lage rente

UPDATEHuizenkopers die een hypotheek afsluiten en hun rente voor 30 jaar vastzetten, kunnen in de praktijk zelden 30 jaar lang profiteren van die lage rente. Banken en verzekeraars hanteren allerlei beperkingen bij verhuizing. Vereniging Eigen Huis spreekt van misleiding.

Quote

Ze laten klanten geloven dat zij hun hypotheek­ren­te kunnen meenemen bij verhuizing, maar dat is een loze beloft

Eigen Huis

De hypotheek met een rentevaste periode van 20 of 30 jaar is populair. De helft van alle huizenkopers kiest er tegenwoordig voor om zijn hypotheek langere tijd vast te zetten. De historisch lage hypotheekrente is zo gunstig, ja wie wil daar nu niet alle jaren van kunnen profiteren?

In de praktijk blijkt die 20 óf 30 jaar rentevast niet echt 20 of 30 jaar vast te zijn. Bij verhuizing – gemiddeld genomen verhuizen mensen om de zeven jaar - blijken banken en verzekeraars kleine lettertjes te hanteren, waardoor die ‘garantie’ komt te vervallen.

Dat concludeert Eigen Huis op basis van onderzoek onder 35 geldverstrekkers. ,,Ze laten klanten geloven dat zij hun hypotheekrente kunnen meenemen bij verhuizing, maar dat is een loze belofte”, stelt Eigen Huis.

Misleiden

Zo vervalt voor een klant van ING, Hypotrust of bijBouwe de regeling zodra hij verhuist naar een duurdere woning die niet meer onder de NHG-normen valt. Bij Delta Lloyd vervalt de regeling als hij bij verhuizing de hypotheek omzet van een aflossingsvrije naar een annuïteitenhypotheek.

Eigen Huis claimt dat geldverstrekkers hun klanten misleiden. ,,De huizenkoper zal als hij verhuist het dan geldende rentetarief moeten betalen, en dat ligt waarschijnlijk hoger. Als een klant dat had geweten, had hij mogelijk voor een kortere – en dus goedkopere - renteperiode gekozen,” reageert VEH-woordvoerder Hans André de la Porte. 

Weggegooid geld

Quote

De uitleg van verhuisre­ge­lin­gen is vaak onvindbaar in voorwaar­den, in brochures en op de website van geldver­strek­kers

Hans André de la Porte

Huizenkopers zijn een stuk duurder uit dan wanneer ze kiezen voor een rentevaste periode van tien jaar. Dat verschil bedraagt zo'n 1 procentpunt rente. Een starter met een hypotheek van 200.000 euro is in vijf jaar tijd bruto al gauw 10.000 euro meer kwijt aan rente dan bij een renteperiode van tien jaar. Weggegooid geld, zo claimt Eigen Huis.

De belangenvereniging eist nu dat geldverstrekkers die restricties duidelijker gaan communiceren naar hun klanten toe. Die zijn zich vaak niet bewust van de beperkingen; het wordt in veel gevallen niet verteld of het staat niet duidelijk omschreven in de voorwaarden. ,,De uitleg van verhuisregelingen is vaak onvindbaar in voorwaarden, in brochures, op de website van geldverstrekkers of zelfs in de adviessoftware die hypotheekadviseurs gebruiken. Dat kan echt niet'', vindt de la Porte.

Misleiding

De belangenvereniging gaat de kwestie aanzwengelen bij de financiële waakhond, de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ook overweegt zij op basis van misleiding juridische stappen te ondernemen tegen de geldverstrekkers, als zij hun voorwaarden niet aanpassen of niet duidelijker gaan communiceren.

ING claimt de voorwaarden over de zogeheten verhuisregeling wel degelijk duidelijk op de website te hebben staan. In een reactie laten Hypotrust en bijBouwe weten de communicatie naar klanten te zullen verbeteren. Directeur Bouwe Kuik van bijBouwe voegt eraan toe 'serieus te zullen onderzoeken' of aanpassingen in de voorwaarden mogelijk zijn.