Volledig scherm
© ANP

'Huizenprijzen gaan dit jaar spectaculair stijgen'

updateDe krapte op de woningmarkt stuwt de prijzen van de te koop staande woningen tot extreme hoogte. Dat stelt het Economisch Bureau van ABN AMRO. In de nieuwste voorspelling spreken de economen van een spectaculaire stijging van de prijzen. Deze zullen dit jaar met gemiddeld 8 procent stijgen ten opzichte van vorig jaar. 

Die stijging is aanzienlijk hoger dan de eerdere voorspelling. Het Economisch Bureau ging tot voor kort nog uit van een toename van 6 procent. De belangrijkste reden voor de bijstelling naar boven is de sterke stijging van de verkoopprijzen in de eerste maanden van dit jaar. 

Onlangs kwamen economen van de Rabobank al met eenzelfde voorspelling: voor dit jaar stijgen de prijzen met 8 procent en in 2019 met 7 procent. Dat zou betekenen dat over twee jaar een gemiddeld huis zo'n 300.00 euro kost. Uitschieters zijn de grote steden en de drie Randstadprovincies, maar ook in Flevoland worden huizen snel duurder, aldus de Rabobank. 

Door de aanhoudende stijgingen zit het prijspeil van woningen nu nog maar nipt onder het niveau van vóór de crisis in 2008.

Minder keuze

Volgens Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO, is de stijging een direct gevolg van de overspannen situatie op de woningmarkt. ,,Kopers hebben steeds minder keuze, omdat het aantal te koop staande woningen gestaag daalt. Dus om kans te maken op een koophuis, moeten ze hoger bieden. Dit verklaart de forse stijging van de prijzen.''

Het Economisch Bureau verwacht dat de daling van het aantal te koop staande woningen dit jaar en volgend jaar zal doorzetten. Dit jaar verwachten de economen een afname van 5 procent, gevolgd door een verdere afname van woningaankopen van opnieuw 5 procent in 2019.

Volgens cijfers van het Kadaster wisselden in februari zo'n 16.000 woningen van eigenaar, ruim 9 procent minder dan een jaar eerder. 

Onderwijl hoort Nederland tot de landen waar de huizenprijzen het sterkst stijgen. Niet eerder stonden er zoveel huizen van meer dan 1 miljoen euro te koop.   

Kijk hier voor het aantal transacties in jouw provincie:

Volledig scherm
© copyright Marc Bolsius