'Huizenprijzen gaan nóg harder stijgen'
woningmarktDe huizenprijzen stijgen dit jaar en volgend jaar nóg harder dan aanvankelijk gedacht. Dat claimen onderzoekers van het Economisch Bureau van ABN Amro. De verklaring: de hypotheekrente blijft waarschijnlijk nog wel een tijdje op het huidige lage niveau.
Delen per e-mail
Er komt voorlopig nog geen eind aan de huizenprijsstijgingen, blijkt uit het nieuwste onderzoek van ABN-economen. Amper drie maanden kwamen zij al met de voorspelling dat de prijzen dit jaar en volgend jaar met respectievelijk 8 en 5 procent zullen stijgen. Nu doen ze daar nog een schepje bovenop.
Voor dit jaar gaan de onderzoekers uit van een huizenprijsstijging van 8,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor volgend jaar vermoeden zij dat de huizenprijzen met 7 procent stijgen in plaats van de aanvankelijk voorspelde 5 procent. Een fikse bijstelling voor 2019 dus.
'Zachte landing'
Ook is het voor potentiële kopers door het beperkte woningaanbod steeds lastiger om een geschikt huis te vinden
Die bijstelling hangt samen met de verwachte ontwikkeling van de officiële rentetarieven. Onlangs meldde de Europese Centrale Bank eind dit jaar de geldpers te zullen stopzetten, maar het kondigde ook aan dat het een 'zachte landing' zal worden.
Dat betekent dat de rentetarieven van de centrale bank waarschijnlijk tot de zomer van 2019 op hun huidige, historisch lage niveaus blijven. Voor bijvoorbeeld de rente op hypotheken of spaarproducten verandert er voorlopig dus weinig.
Econoom Philip Bokeloh voegt nog een reden toe voor de aangepaste prognoses: ,,Het is voor potentiële kopers door het beperkte woningaanbod steeds lastiger om een geschikt huis te vinden. Deze ontwikkelingen samen vormden de aanleiding om onze prijsramingen te verhogen."
Overhand
Aangezien het woningtekort nog lang niet uit de wereld is geholpen, hebben de verkopers het voor het zeggen op de woningmarkt. Zij kunnen veel vragen en hoeven weinig concessies te doen, constateren ook de economen van ABN Amro. Dit wordt onderschreven door de cijfers: de gemiddelde vraagprijs voor een bestaande woning lag op basis van cijfers van de website huizenzoeker.nl in juni op 377.000 euro, 12 procent meer dan een jaar geleden.
Wie denkt dat de fikse huizenprijzen kopers afschrikt, heeft het mis. In bijkans de helft van de transacties bieden kopers de vraagprijs. Het verschil tussen de vraag- en transactieprijs is dan ook te verwaarlozen, aldus de makelaarsclub NVM. Die komt uit op 0,7 procent.
Slag
De ABN-economen houden in hun voorspelling wel een slag om de arm: internationale spanningen kunnen een bedreiging vormen voor de woningmarkt. Als bijvoorbeeld een handelsoorlog werkelijkheid wordt, dan kan dit slecht uitpakken voor de woningmarkt. Het gevaar is dat het vertrouwen van consumenten in de economie dan daalt en zij terughoudender worden met het doen van grote aankopen, zoals een woning.
Verder in het nieuws
-
Planbureau slaat terug na blunder energierekening: verkeerde cijfers geen probleem
Dat er bij de doorrekening van de klimaatplannen is uitgegaan van achterhaalde cijfers, is geen probleem. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een verklaring op de website. Volgens de rekenmeesters maken de foute gegevens op de lange termijn tot 2030 nauwelijks verschil. Er wordt dan ook vastgehouden aan de oude energiecijfers voor de ramingen, zodat er geen 'verwarring en onrust’ ontstaat. -
Hogere energienota en tegenvallend loonstrookje nekken consumentenvertrouwen
Voor in het eerst in vier jaar tijd zijn consumenten negatief over hun eigen huishoudboekje en het economisch klimaat. De fors hogere energierekening en de btw-verhoging hakken er hard in. -
Zwitserse bank UBS krijgt boete van 3,7 miljard euro in Franse witwaszaak
Een Franse rechtbank heeft de Zwitserse bank UBS voor 3,7 miljard euro beboet voor betrokkenheid bij het witwassen van geld. Ook moet het financiële concern 800 miljoen euro aan schadevergoeding betalen aan de Franse staat. -
PREMIUM
Schone biobrandstof is een fabel
Benzine en diesel die wordt aangelengd met palm-, soja- of koolzaadolie heette schoner te zijn dan 'gewone' benzines. Dit is een fabel, zeggen milieudeskundigen. Op termijn wil ook de EU weer af van het bijmengen van biobrandstoffen. Toch geeft de industrie zich niet zomaar gewonnen. -
Stroom en gas bij ons veel duurder dan in buurlanden
De stroom- en gasprijzen liggen in Nederland ver boven het Europese gemiddelde. Voor stroom betalen we 28 procent meer dan de gemiddelde Europeaan, voor gas 19,7 procent meer. Dat blijkt uit een analyse van Energievergelijk.nl op basis van cijfers uit de Household Energy Price Index in 32 Europese landen.
-
video Topman Air France-KLM: Positie van KLM staat absoluut niet ter discussie
Air France moet meer winst maken, met KLM gaat het goed. Dat was in het kort de weinig verrassende boodschap die Ben Smith, de nieuwe topman van luchtvaartcombinatie Air France-KLM, uitsprak bij de presentatie van de jaarcijfers. Smith en Pieter Elbers deden hun best om het gesteggel van de afgelopen weken vooral niet te benoemen. -
Oproep Stellen gezocht voor de rubriek Geld&Geluk in ons magazine
-
Koolmees onderzoekt nieuwe UWV-rel
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken gaat onderzoeken of het klopt dat honderden arbeidsongeschikten een levenslange uitkering toegewezen hebben gekregen zonder dat er een arts aan te pas kwam. Maar als blijkt dat verpleegkundigen op grote schaal vooraf ondertekende formulieren hebben ingevuld, dan is dat ‘niet zorgvuldig’.