Volledig scherm
© ANP

Huren vrije sector blijven stijgen

De huren in de vrije sector blijven stijgen. De gemiddelde huurprijs van een woning bedroeg vorig jaar 1.020 euro, een stijging van 2,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde cijfers van makelaarsvereniging NVM en belangenbehartiger van vastgoedmanagers VGM. De vierkantemeterprijs nam in het tweede kwartaal van 2017 toe tot 10,76 euro. Een stijging van 2,9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 

In de grote steden met een laag aanbod en een oververhitte koopwoningenmarkt, liggen die prijzen nog hoger. Amsterdam spant de kroon met een gemiddelde huurprijs van 18,42 euro per vierkante meter, 10 procent meer dan een jaar eerder. Ook in Rotterdam (12,25 euro), Den Haag (11,25 euro) en Utrecht (11,01 euro) zijn huurders duurder uit dan gemiddeld. 

Utrecht kent wel een prijsdaling met ruim een vijfde. De twee brancheorganisaties NVM en VGM - die gezamenlijk een marktaandeel hebben van 50 procent - schrijven die toe aan een verschuiving van het dure centrum van de stad naar de goedkopere wijk Leidsche Rijn.

Lees verder onder de illustratie

Volledig scherm
© NVM/VGM

Provincies 

Van alle provincies kennen Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht nog steeds de hoogste huren. In Friesland zijn huurders het goedkoopst uit. De sterkste huurstijging (ruim 16 procent) deed zich in de tweede helft van 2017 voor in Flevoland, de sterkste daling (bijna 9 procent) in Utrecht. De enige andere provincie waar huren in de vrije sector per vierkante meter goedkoper werd, is Groningen (min 0,8 procent).

Lees verder onder de illustratie

Volledig scherm
© NVM/VGM

Bouwproductie 

De nieuwste stijging is het gevolg van een tekort aan huurwoningen in het middeldure segment, met huren tussen de 700 en 1.000 euro per maand, aldus NVM en VGM. De brancheorganisaties wijzen erop dat er te weinig nieuwbouwwoningen zijn en dat het huuraanbod in de vrije sector onvoldoende divers is. 

,,Niet alleen de bouwproductie moet fors omhoog, er moet met name op maat worden gebouwd voor starters, doorstromers, senioren en andere doelgroepen'', aldus de voorzitters Eric Verwey (VGM NL) en Ger Jaarsma (NVM).