Hyperloop in Nederland een stap dichterbij: start-up haalt 1,3 miljoen euro op
Het Delftse hyperloopbedrijf Hardt heeft 1,3 miljoen euro opgehaald. Dat geld wil het bedrijf gebruiken voor de verdere ontwikkeling van de testbaan waar treinen met een noodvaart doorheen kunnen zoeven: de hyperloop.
Hardt Hyperloop is het eerste bedrijf in Europa dat de hyperloop ontwikkelt. De start-up is opgericht door studenten van de TU Delft die eerder de Hyperloop Pod Competition in Los Angeles van de Amerikaanse miljardair Elon Musk wonnen.
De Tesla-baas wil een futuristisch vervoerssysteem waarbij passagiers grote afstanden over land kunnen afleggen met snelheden van meer dan 1.000 kilometer per uur. Het idee is om capsules in een bijna-vacuüm door een buis te laten zweven door middel van magneten.
Hardt realiseerde vorig jaar de eerste testfaciliteit voor hyperloop van Europa op de campus van de TU Delft. Daar worden nu op lage snelheden verschillende hyperloopsystemen getest.
Voortrekker
Daarnaast wil het bedrijf een voortrekkersrol spelen bij de ontwikkeling van een testfaciliteit in Flevoland. Die zou volgens beramingen van onderzoeksinstituut TNO 120 miljoen euro kosten. Een brede coalitie van Nederlandse bedrijven en organisaties riep de overheid op om een eenmalige investering te doen om die testfaciliteit in Flevoland van de grond te krijgen.
Bouwbedrijf BAM en de Nederlandse Spoorwegen investeerden al in Hardt. Nu hebben ook onder andere Exact-oprichter Paul van Keep, profvoetballer Gregory van der Wiel en duurzaam energiefonds Enfuro Ventures geld gestoken in de Delftse onderneming.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
48
Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar
Koopwoningen waren in februari voor het eerst in negen jaar goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. -
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Bankaandelen wereldwijd in vrije val na faillissement Amerikaanse bank voor techbedrijven
Bankaandelen zijn wereldwijd in een vrije val geraakt na het faillissement van de Amerikaanse Silicon Valley Bank. Dat leidt tot zorgen én slechte herinneringen aan de kredietcrisis. Is die onrust terecht? Zes vragen over de situatie. -
Volkswagen komt met elektrische auto voor het volk: ID.2 kost nog geen 25.000 euro
Elektrisch rijden moet voor iedereen bereikbaar worden, vindt Volkswagen. Daarom komt het merk binnen twee jaar met een elektrische gezinsauto die nog geen 25.000 euro zal kosten: de ID.2. Later volgt nog een model onder de 20.000 euro.
-
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport. -
-
-
PREMIUMMarijke Vuik
Nieuwe horecabaas stort zich op personeelstekort: ‘We laten zien hoe leuk en divers het vak is’
Koninklijke Horeca Nederland heeft sinds deze week een nieuw gezicht: de 39-jarige Marijke Vuik uit Delft. Ze neemt het stokje over van Robèr Willemsen die in coronatijd een bekende Nederlander werd. Haar eerste missie: personeel naar de horeca lokken en behouden. -
9
Aantal huishoudens met betalingsachterstanden daalt tegen verwachting in
De voorspelling dat veel mensen betalingsachterstanden zouden oplopen door torenhoge prijzen, lijkt niet uitgekomen. Volgens de nieuwste monitor van BKR is het afgelopen jaar het aantal mensen met een betalingsachterstand juist afgenomen. Ook het aantal huishoudens met een krediet daalt.