Volledig scherm
© anp

'Hypotheekmarkt weer op niveau van voor de crisis'

In het tweede kwartaal heeft de hypotheekmarkt het hoogste niveau sinds het uitbreken van de financiële crisis bereikt. De gemiddelde hypotheeksom liep op tot 258.000 euro, wat het hoogste peil is sinds 2008, meldt IG&H Consulting vandaag.

Vooral huizenbezitters die een nieuw huis kochten (doorstromers) jaagden de groei van de hypotheekmarkt vorig kwartaal aan. Ook worden veel hypotheken overgesloten, vanwege de zeer lage rente.

Voor starters wordt het steeds moeilijker om een huis te bemachtigen, vanwege de stijgende huizenprijzen en de steeds strengere regels rond hypotheken. Toch groeide de omzet die vorig kwartaal met hypotheken voor starters werd gehaald met vijf procent.

Rabobank en ABN AMRO
Rabobank en ABN AMRO wonnen onder de aanbieders van hypotheken vorig kwartaal het meeste marktaandeel. ING leverde 1,7 procent van zijn aandeel op de hypotheekmarkt in. Samen hebben de drie grote banken meer dan de helft van de markt in handen. Dit komt onder meer doordat het marktaandeel van verzekeraars en pensioenfondsen in de eerste helft van 2016 is gekrompen.