Volledig scherm
© ANP

Hypotheekrente loopt op, spaarrente niet

De hypotheekrente begint op te lopen. Afgelopen weken hebben enkele aanbieders de rente verhoogd, de komende tijd volgen er waarschijnlijk meer. De spaarrente stijgt echter niet mee.

In Nederland ging de rente op tienjarige staatsleningen in een maand tijd van 0,4 procent naar 0,8 procent, en die verhoging is tot nu toe nauwelijks doorgevoerd in de hypotheekrente. De Hypotheekshop, een keten van hypotheekadviesbureaus verwacht daarom de komende tijd meer renteverhogingen.

Hoe groot de renteverhogingen worden, is moeilijk te voorspellen. Maar door de felle concurrentie zullen de verhogingen beperkt blijven. De laatste jaren zijn pensioenfondsen en verzekeraars actiever op de hypotheekmarkt. Zij kunnen hun hypotheken goedkoper financieren dan banken en dat geeft ze een concurrentievoordeel. Banken kunnen hun tarieven niet te veel verhogen, omdat ze anders klanten verliezen.

Negatief

Spaarders profiteren niet van de stijgende rente. Voor de spaarrente kijken de banken vooral naar de rente voor kortlopende leningen. En die is nog steeds negatief in Nederland. Banken zeggen dat ze nog steeds geld toeleggen op het spaargeld.

Particulieren voelen dus wel de lasten maar niet de lusten van de aantrekkende rente. Toch zit er ook een positieve kant aan. Dankzij de rentestijging zijn de meeste pensioenfondsen uit de gevarenzone gekomen en hoeven ze niet te korten op de pensioenen. Drie op de tien gepensioneerden krijgt er zelfs weer iets bij dit jaar.