Volledig scherm
© screenshot

Hyves is terug, met dank aan dit bedrijf uit Enschede

UpdateWaarom het goede oude Hyves niet terughalen, nu Facebook onder vuur ligt? Wat begon als een geintje van internetbedrijf GoalGorilla, neemt inmiddels steeds serieuzere vormen aan. Het uit Enschedese bureau lanceerde deze week een parodie op het sociale netwerk Hyves, dat in 2013 stopte. De aanmeldingen stromen binnen. 

Het sociale medium Hyves kende op z'n hoogtijdagen bijna 10 miljoen gebruikers in Nederland, maar stortte door de komst van Facebook volledig in. Inmiddels wordt de roep om een terugkeer steeds luider.

,,Ons werk is onlinecommunity's bouwen, dat doen we voor bijvoorbeeld Greenpeace", legt oprichter Taco Potze van GoalGorilla uit. ,,Als grapje bouwden we deze week Hyves na. Wij hadden alleen niet verwacht dat het zo storm zou lopen."

Volledig scherm
Taco Potze van GoalGorilla. © Frans Nikkels

Glitterplaatjes

Vanochtend stond de teller op 800 inschrijvingen, een paar uur later was de 1.200 al gepasseerd. Op de pagina kunnen leden groepen aanmaken en berichten delen. Daarop kunnen anderen weer 'respect' geven. ,,Er zijn al zo'n 50 groepen, van glitterplaatjes tot kattenfoto's. Wij denken dat mensen op lokaal niveau behoefte hebben in hun eigen taal met elkaar te praten. Die behoefte is er altijd wel geweest, maar nooit meer vervuld sinds Hyves stopte in 2013. Het hoeft er dan niet eens zo gelikt uit te zien als Facebook."

De pagina is een parodie op Hyves, de echte rechten liggen nog steeds bij de Telegraaf Media Groep. Potze wil deze week contact opnemen met TMG om te kijken of er samenwerking in zit. 

De officiële rechten van het ter ziele gegaan Hyves liggen nog altijd bij TMG. ,,We vinden het leuk dat er uit een nostalgisch gevoel zoveel aandacht is voor Hyves", meldt woordvoerder Dagna Hoogkamer. ,,We zien verschillende initiatieven, waar mensen uit weemoed weer even krabbelen en dansende bananen plaatsen. Maar TMG heeft geen plannen om Hyves nieuw leven in te blazen."

Optreden tegen de Hyves 2.0-versies doet TMG voorlopig ook niet. ,,De rechten liggen bij ons, dat klopt, maar ingrijpen vinden we voorlopig niet nodig. Nieuwe sites staat het ook vrij contact met ons te zoeken, maar wij zien het toch echt als nostalgische beweging."

100 procent veilig

De veiligheid is in ieder geval gewaarborgd op de nieuwe Hyves. ,,Wij doen niet aan algoritmes, reclames of data-opslag. We hebben niet eens een businessmodel. Wat ik wel kan zeggen is dat onze site 100 procent veilig is." 

De GoalGorilla-baas krijgt veel verzoeken binnen voor extra functionaliteiten. Zo kunnen leden nog geen vrienden met elkaar worden. Eerst wordt echter gewerkt aan de dansende banaan. Die was razend populair op Hyves om als reactie bij berichten te plaatsen.

Potze: ,,Ik had beloofd die banaan na te bouwen bij 1.000 aanmeldingen. Daar ligt vooralsnog onze belangrijkste prioriteit. Daarna zien we wel waar dit eindigt."

Volledig scherm