Volledig scherm
PREMIUM
Maximo Ibarra, sinds medio april ceo van KPN. © ANP XTRA

Ibarra grijpt in bij KPN, nieuwe reorganisatie verwacht

Ruim een half jaar na zijn aantreden maakt ceo Maximo Ibarra vandaag eindelijk bekend welke richting hij met KPN op wil. De nieuwe Colombiaans-Italiaanse topman moet miljarden euro’s vrijspelen om te investeren en zal harde keuzes niet schuwen, zeggen ingewijden. Dat gaat banen kosten, is de verwachting.

Quote

Ibarra kende de Nederland­se telecom­markt niet, vandaar dat hij de tijd heeft genomen

Tim Poulus, analist Telecompaper

Het heeft lang geduurd voordat Maximo Ibarra openheid geeft waar hij met KPN naartoe wil. In de telecomwereldje spraken sommigen al over ‘the invisible man’: de onzichtbare man.

Kondigde voorganger Eelco Blok in 2011 binnen twee weken na zijn aantreden aan 4.000 tot 5.000 banen te schrappen, Ibarra houdt zijn kaarten tot nu toe voor de borst. Tim Poulus, analist bij Telecompaper, vindt de kwalificatie niet fair. ,,Blok kwam van binnen KPN, Ibarra is nieuw en kende de Nederlandse markt helemaal niet. Hij heeft pas één volledig kwartaal gedraaid.’’ 

De verwachting was desalniettemin dat de stilte aan het eind van de zomer voorbij zou zijn. KPN’s eerste buitenlandse ceo besloot echter de tijd te nemen. Hij huurde onder meer consultant McKinsey in om het telecombedrijf door te lichten.

Hij sprak daarnaast met allerlei betrokkenen, zoals de vakbonden, om zich een beeld te vormen. Luisteren is één van zijn sterke punten, hij geldt als prettig in de omgang en niet het typische alfamannetje ala voorgangers Eelco Blok en Ad Scheepbouwer. Intern greep hij trouwens wél al in (zie onder).

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.