Foto ANP
Volledig scherm
Foto ANP

'ICT politie moet op de schop'

DEN HAAG - De problemen met ICT zijn bij de politie dermate groot, dat de organisatie en infrastructuur ervan helemaal opnieuw moeten worden opgebouwd. De komende drie jaar moet het nog in het leven te roepen Datacenter Politie Nederland de chronisch gebleken computerproblemen bij de politie definitief verhelpen.

Dat heeft het Korpsbeheerdersberaad (de burgemeesters van de grootste steden in de 25 politieregio's) vrijdag geadviseerd aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. De afgelopen jaren is al flink gesleuteld aan de datahuishouding bij de politie, maar de problemen werden slechts gedeeltelijk opgelost. Een van de ettelijke onderzoeken die zijn uitgevoerd naar de manco's concludeerde dat de politie de controle over haar ICT dreigde te verliezen.

De korpsbeheerders willen dat er niet meer geïnvesteerd wordt in vernieuwingen in de huidige ICT. Een aantal voorzieningen wordt stapsgewijs overgeheveld naar het Datacenter Politie Nederland. De stekker wordt getrokken uit toepassingen die te duur, onbeheersbaar, overbodig of verouderd zijn. Volgens het korpsbeheerdersberaad zullen de voorstellen gevolgen hebben voor de politiekorpsen: er wordt niet meer geïnvesteerd in nieuwe projecten. Het huis moet op orde worden gebracht, voordat vernieuwingen mogelijk zijn.

Politievakbond ACP vindt het voorstel van de korpsbeheerders slecht. ''Het is iedereen duidelijk dat er iets moet veranderen. Maar het is toch van de gekken dat de sector hier zelf voor moet betalen'', aldus bondsvoorzitter Gerrit van de Kamp. Het waren immers deze burgemeesters die aan de wieg stonden van de bestaande systemen, vindt hij. ''Nu blijkt dat deze systemen niet werken, mag de sector opeens de portemonnee trekken om deze te vervangen.''

Uit de reguliere begroting moet de politie nu honderden miljoenen euro's halen, aldus de ACP. Dat zal volgens de vakbond duizenden banen bij de politie kosten. Er blijft volgens van de Kamp dan ook geen geld over om een rechtvaardige CAO af te sluiten, waardoor het voorstel van de korpsbeheerders voor hem onacceptabel is. (ANP)