Iedereen aan de bitcoin (en niemand snapt 'm)
De bitcoin wordt steeds bekender en breekt record na record. Langzaam maar zeker beginnen ook niet-nerds te investeren. Puur uit winstbejag, want met bitcoins betalen doet nog steeds bijna niemand. De vraag is of gebruikers de risico’s wel zien. ‘Mensen volgen de mediahype zonder dat ze begrijpen wat ze doen.’
De zaakjes gaan goed, bij BTCDirect in Nijmegen. Volgende week betrekt het jonge bedrijf, dat klanten helpt bitcoins en andere digitale munten te kopen en verkopen, een eigen kantoorpand in Nijmegen. Het aantal medewerkers groeide sinds 2013 van 3 naar 15, het aantal gebruikers vertwintigvoudigde. ,,Het zijn er nu enkele tienduizenden, voornamelijk uit Nederland”, zegt mede-oprichter Davy Stevens. ,,We helpen hen bitcoins te kopen op internationale beurzen. Vergelijk het met aandelen: die koop je ook niet rechtstreeks op Wall Street. Bij ons kunnen klanten met iDeal betalen. En ze vinden het fijn dat ze met een Nederlandse partij zaken doen.”
Want om nou te zeggen dat het bitcoin-professoren zijn, die klanten… nee. Ze reageren vooral op de enorme koersstijgingen van de digitale munt, die de laatste maanden keer op keer door het plafond gaat. Stevens: ,,Elke keer als de koers sterk stijgt, is er een toeloop. De massa loopt achter het rendement aan.”
Buitenspel
Een jaar geleden was één bitcoin ongeveer 500 euro waard, nu komt de grens van 3.000 euro al in zicht. Die spectaculaire groei zorgt er voor dat de munt niet meer alleen een speeltje is van gamers, nerds en idealisten. Die omarmden de munt als een instrument dat banken in de toekomst buitenspel zet. Nu zijn het de goudzoekers die instappen.
Het begint langzaam te zoemen. ,,Heeft iemand zich wel eens verdiept in cryptocurrency?” vroeg een vriend onlangs, in een groepsapp. ,,Ik heb geen moeilijke vragen hoor. Wil voor het einde van het jaar multimiljonair zijn. Dat is alles.” Smiley.
Betaalmiddel
De bitcoin is ook een betaalmiddel, maar daarvoor wordt ie nog steeds amper gebruikt, ondanks de populariteit van de munt. Caroline de Konink, eigenaresse van bed en breakfast De Wadloper in het Friese Moddergat, biedt haar klanten nu vier jaar de gelegenheid. Niemand maakte er gebruik van. ,,Ik snap het wel hoor, zeker nu de koers zo hard stijgt. Dan zou ik ze zelf ook houden.”
Misschien een betere graadmeter: Thuisbezorgd.nl, dat sinds 2013 bitcoins accepteert. ,,Als er één doelgroep is waarvan je verwacht dat ze met bitcoins betalen, zijn het onze klanten wel”, zegt woordvoerder Joris Wilton. ,,Maar het aantal bitcoin-betalingen is niet toegenomen. Hoeveel het er precies zijn kan ik niet zeggen, maar het ligt ruim onder de 1 procent van het totaal. Een kleine groep mensen vindt het heel leuk, maar dat zijn echt de gamers.”
Ook criminelen worden vaak genoemd als gebruikers, omdat de bitcoin geen sporen achterlaat. Verder lijdt de bitcoin als betaalmiddel een marginaal bestaan. In het recent verschenen jaarverslag van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer komt het woord bitcoin niet eens voor, de woorden blockchain en cryptocurrency evenmin.
Een ordinaire belegging, dat is het momenteel. Iedereen hoopt de zilvervloot binnen te halen. De bitcoin is al lang niet meer de enige optie, in de loop der jaren is de familie van digitale munten razendsnel uitgebreid. Dat is ook in de groepsapp doorgedrongen. ,, Ik heb ruim 13.000 reddcoins”, zegt een andere vriend. ,,Guldens, safecoin en digibyte heb ik ook. En ripple en ardor schijnen ook wel wat te zijn.”
Alle alternatieve munten, de ene nog obscuurder dan de andere, herbergen de belofte van snel rendement, dankzij het succes van de grote broer. Maar of het ook gaat gebeuren? ,,Ik ben zeer kritisch op al die andere munten”, zegt Stevens. ,,Vaak voegen ze helemaal niks toe. Iedereen wil gebruik maken van de hype.”
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich inmiddels ook zorgen. Rondom cryptocurrency ziet de toezichthouder gedrag dat vergelijkbaar is met de internetzeepbel van 2002. ,,Het lijkt erop dat veel mensen bang zijn om de boot te missen door de enorme koersstijgingen van de afgelopen maanden. De vraag is of ze weten waarin zij investeren en of ze de achterliggende fundamenten voldoende kunnen doorgronden.” Volgens de toezichthouder hebben zelfs experts daar moeite mee.
Instorting
Ik heb ripple en ze zijn alleen maar to the grave gegaan
Jan-Willem Burgers, cryptocurrency-expert van CapGemini, raadt mensen aan pas te investeren als ze begrijpen waarin ze investeren. ,,Mensen volgen de mediahype zonder dat ze begrijpen wat ze doen. Het is ook heel moeilijk: dit is géén gebruiksvriendelijk product. En het gaat jaren duren voordat het dat wel is. Vergelijk het met internet. Het duurde wel twintig jaar voordat met Netscape Navigator de eerste goede browser werd geïntroduceerd en mensen thuis makkelijk konden surfen.”
Ondertussen zit er wel geld van steeds meer Nederlanders in alternatieve munten. Hoeveel precies? Niemand die het weet. Samen zijn de bitcoins die wereldwijd circuleren al 48 miljard euro waard, tegen de huidige koers. Er kan zomaar weer een instorting volgen. Stevens: ,,Wij waarschuwen onze klanten altijd dat het aankopen van cryptocurrencies een heel hoog rendement kan opleveren maar uiteraard ook een hoog risico met zich meebrengt.”
Voorlopig zullen de gebruikers door schade en schande wijs moeten worden. Dat het niet alleen maar hosanna is: de appgroep weet er alles van. ,,Ik heb ripple en ze zijn alleen maar to the grave gegaan”, sipt een deelnemer. ,,Waardeloze dingen.”
Lees Meer
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Heineken waarschuwt voor glasschilfers in bierflesjes
Heineken waarschuwt dat er glasschilfers kunnen zitten in bierflesjes van het merk. Het gaat om kleine flesjes (25 cl) zonder statiegeld met schroefdop. -
55
Ook ABP verhoogt voor het eerst in jaren de pensioenen
ABP verhoogt vanaf 1 juli voor het eerst in jaren de pensioenen. Dat heeft het pensioenfonds zojuist bekendgemaakt. Net als andere fondsen is het ambtenarenpensioenfonds er de laatste tijd een stuk beter voor komen te staan. Volgens ABP is de stap daarbij mogelijk omdat de overheid de regels heeft aangepast vooruitlopend op het nieuwe pensioenstelsel. -
PREMIUMKoken & Eten
Dit Parijse topterras is trekpleister voor toeristen en draait jaaromzet van 12 miljoen euro
Twee Amerikaanse vrouwen voelen zich eventjes op-en-top Parisiennes. Ze hebben een assortiment Franse kaasjes voor zich, nippen aan hun witte wijn, en kijken met modieuze zonnebrillen op hun neus naar de voorbijgangers op de zonovergoten Boulevard Saint-Germain.
-
PREMIUMKoken & Eten
Waarom we ineens allemaal dit Italiaanse biertje drinken
Je struikelt er bijna over: in de supermarkt, het café en restaurants zie je een Italiaans biertje, met op het etiket een man met een groen hoedje. Het bier klotst in veel glazen en kelen, maar hoe komt het dat zoveel bierdrinkers ineens allemaal vallen voor Birra Moretti? Het is lastig om een nieuw biermerk te introduceren. Tipje van de sluier: met een goede campagne en diepe zakken is veel mogelijk. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM
Zo wil Duitsland zonder Russisch gas de winter doorkomen
De gascrisis tussen Duitsland en Rusland lijkt te escaleren. Als reactie op een mogelijke Russische gasstop kondigde de Bondsregering in Berlijn de alarmfase af, uit vrees voor een gastekort deze winter. Vijf vragen over deze kwestie.