Volledig scherm
Tot nu toe zijn producten van de meubelgigant alleen officieel te koop in de woonwarenhuizen van Ikea en via de eigen webshop. © AP

Ikea gaat producten ook via andere webshops verkopen

Ikea gaat zijn spullen ook aanbieden via websites van andere bedrijven. Dat zei topman Torbjörn Lööf van Inter Ikea Holding in een interview met de Financial Times.

Tot nu toe zijn producten van de meubelgigant alleen officieel te koop in de woonwarenhuizen van Ikea en via de eigen webshop. Ikea wil nu bij wijze van proef ook artikelen verkopen via websites van derden. Lööf noemde geen namen, maar naar verluidt zou het gaan om de webwinkels Amazon en Alibaba.

De stap is onderdeel van een strategiewijziging, omdat volgens Lööf steeds minder mensen de winkels van Ikea buiten de stadscentra bezoeken. Naast een andere aanpak online, zou ook worden gekeken naar winkels in de binnensteden.

Verdere uitbreiding

Ikea kondigde verder aan plannen te hebben om binnen nu en vijf jaar de Zuid-Amerikaanse markt te betreden. Ook wil de woonwinkelgigant verder uitbreiden in Zuidoost-Azië.

Ikea heeft al meer dan vierhonderd filialen in 49 landen, verspreid over Europa, Noord- en Midden-Amerika, het Midden-Oosten, Azië en Australië. Nu kijkt Ikea volgens Lööf onder meer naar mogelijkheden in Chili, Colombia, Mexico en Peru.

De definitieve besluiten moeten nog genomen worden, maar omdat het om een geheel nieuw continent gaat zal het hoe dan ook meerdere winkels betreffen. ,,Zuid-Amerika zal op lange termijn een belangrijke groeimarkt worden'', aldus Lööf, de baas van de houdstermaatschappij achter Ikea.

In Zuidoost-Azië is het concern van plan om Vietnam en de Filipijnen aan zijn landenlijstje toe te voegen. Ikea is er al te vinden in onder meer Maleisië en Thailand.