Volledig scherm
© EPA

‘Impact coronavirus op wereldeconomie mogelijk groter dan gedacht’

Als de uitbraak van het coronavirus volgende maand niet onder controle is, kunnen de economische gevolgen veel groter zijn dan geraamd. Daarvoor waarschuwt kredietbeoordelaar S&P Global in een nieuw rapport.

S&P, een toonaangevend ratingbureau in de financiële wereld, kwam vorige week met de voorspelling dat de economische groei in China dit jaar mogelijk terugzakt tot 5 procent, van 6,1 procent vorig jaar. Ook zal het virus een behoorlijke hap uit de groei van de wereldeconomie nemen, luidde de boodschap. Die wordt waarschijnlijk met zo’n 0,3 procentpunt geremd. Voor de eurozone en het Verenigd Koninkrijk ging S&P uit van een impact van zo’n 0,1 tot 0,2 procentpunt.

De rekenmeesters van de kredietbeoordelaar maken nu de aantekening dat ze bij die voorspellingen ervan uitgingen dat de virusuitbraak in maart onder controle zou zijn. Daarover zeggen ze nu: ,,Als dit niet lukt, dan zullen we de becijferingen moeten herzien.”

In de Chinese provincie Hubei zijn tal van fabrieken en winkels gesloten en gelden er allerlei reisbeperkingen, waardoor veel Chinezen thuiszitten. Dat zorgt ervoor dat er aanzienlijk veel minder geld wordt uitgegeven, wat een rem zet op de economische groei. Bovendien hebben veel luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar China geschrapt.

Omvang 

Dat de uitbraak ook de wereldeconomie raakt, komt voor een deel door de enorme omvang van de Chinese economie. Door de sluiting van Chinese fabrieken kunnen winkelketens en bedrijven die zakendoen met China problemen krijgen met de bevoorrading. 

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.