Volledig scherm
Auto-importeur Pon zegt dat het op verzoek van Volkswagen bepaalde modellen probeert te traceren en terug te roepen. © REUTERS

Importeur Pon op zoek naar Volkswagens die nooit de weg op hadden gemogen

Auto-importeur Pon is op zoek naar tientallen Volkswagens die nooit de weg op hadden gemogen. De auto's, die tussen 2006 en 2018 zijn verkocht, bevatten testonderdelen, waardoor ze mogelijk onveilig zijn.

Volgens het Financieel Dagblad zouden er zo'n 150 testauto's op de Nederlandse markt zijn terechtgekomen. Inmiddels zijn er zestig van teruggevonden. In Nederland rijden dus nog tientallen ‘onveilige' testauto’s rond, zo bevestigt een woordvoerder van Pon aan deze site. 

De auto-importeur zegt dat het op verzoek van Volkswagen bepaalde modellen probeert te traceren en terug te roepen. Pon zelf verkocht drie van zulke auto's. De rest is via import in Nederland terechtgekomen. 

Spookauto's 

Het bedrijf is al maanden op zoek naar de spookauto’s. Eigenaren krijgen 150 procent van de dagwaarde van de auto uitgekeerd. Het zou gaan om diverse modellen van de Duitse autofabrikant waaronder de Polo, de Passat en de nieuwere e-Golf. 

Volkswagen heeft niet precies gedocumenteerd welke afwijkingen de modellen kunnen hebben. Hierdoor is het potentiële gevaar niet in te schatten. Daarom komt er ook geen grote terugroepactie volgens de Dienst Wegverkeer (RDW). Een woordvoerder van de RDW laat weten dat daarvoor het gevaar bekend moet zijn bij de fabrikant. 

Omdat de RDW de zoektocht naar de spookmodellen dus niet ziet als een officiële terugroepactie mag Pon geen gebruik maken van het kentekenregister. Dat maakt de zoektocht erg lastig. Pon zegt dat het nu op zoek is naar de auto's via een uniek nummer dat iedere auto heeft, die zijn inmiddels bekend bij de Volkswagendealers. Pon verwacht niet alle auto’s terug te kunnen vinden.