Volledig scherm
Medewerkers in een sorteercentrum van postbedrijf Sandd. © ANP

In 2018 alle postbezorgers eindelijk in vaste dienst

Ook concurrenten van PostNL moeten hun bezorgers in vaste dienst nemen. Uiterlijk op 1 januari moet dat het geval zijn, eist het Kabinet. Er is liefst tien jaar over de zaak gesteggeld.

Het besluit is een grote overwinning voor de vakbonden en voor PostNL, maar een gevoelige klap voor concurrent Sandd, dat de meeste van zijn bezorgers op basis van stukloon betaalt .

Met hun beslissing zeggen staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken & Klimaat) en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden te willen bieden aan een kwetsbare groep werknemers.

Stukloon

Quote

Postbezor­gers werken aan de onderkant van de markt en hebben voldoende bescher­ming nodig.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken)

Veel bezorgers van Sandd werken nu op basis van stukloon. Ze krijgen geen vakantiegeld en bouwen geen pensioen op. Het bedrijf is daardoor tot 40 procent goedkoper uit dan PostNL. ,,Postbezorgers werken aan de onderkant van de arbeidsmarkt'', verklaart staatssecretaris Keijzer haar besluit. ,,Een prioriteit van dit kabinet is voldoende bescherming bieden aan deze groepen.''

In 2008 spraken toenmalige postbedrijven Sandd en SelektMail met het toenmalige kabinet af dat zij binnen 3,5 jaar 80 procent van hun personeel in vaste dienst zouden nemen. PostNL deed dat altijd al.

Knoop

Een decennium later hebben de concurrenten van PostNL nog steeds geen woord gehouden. Momenteel heeft hoogstens de helft van de 20.000 bezorgers van Sandd - de voornaamste speler naast PostNL - een vast contract. Dat schatten de bonden, Sandd geeft zelf geen cijfers. 

Nu hakt staatssecretaris Keijzer de knoop dus door, mede namens collega Koolmees: postbedrijven moeten op 1 januari 2018 aan de eerder beloofde 80 procentseis voldoen. Toezichthouder ACM gaat daar op toezien. De waakhond kan vanaf januari bij overtreding fikse boetes opleggen.

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Een bezorger van PostNL. Het postbedrijf heeft zijn bezorgers in vaste dienst, in tegenstelling tot concurrent Sandd. Dat betaalt stukloon, waardoor het in loonkosten tot wel 40 procent goedkoper uit is. © robin utrecht

Beslecht

Met het kabinetsbesluit lijkt de strijd in het voordeel van PostNL en de vakbonden beslecht. ,,Bij PostNL werken ze volgens de cao, krijgen ze vakantiegeld, zijn ze verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en bouwen ze pensioen op'', zei vakbondsbestuurder Joost Bol (BVPP) recent nog tegen deze krant. ,,Sandd houdt zich daar niet aan en kan door stukloon te betalen tegen lagere kosten werken.'' De bonden spreken van een 'race to the bottom' op arbeidsvoorwaarden.

Eerder dit jaar deden FNV, BVPP en CNV een handhavingsverzoek bij de ACM. ,,Acht jaar traineren is genoeg'', zei FNV-bestuurder Etiënne Haneveld toen.

De waakhond hield recent een hoorzitting met stakeholders. Hoewel de ACM officieel nog moet besluiten te gaan handhaven - een formeel besluit wordt op korte termijn verwacht - lijkt dat met dit nieuwe Kabinetsoordeel nu een formaliteit.

Quote

Acht jaar traineren is genoeg.

FNV-bestuurder Etiënne Haneveld

Monopolist

Volledig scherm
Sandd lanceerde onlangs een eigen postzegel uitgebracht. Het postbedrijf is bezig met een offensief richting de politiek en zegt de wettelijke basispostbezorging beter en goedkoper te kunnen verrichten dan PostNL. De laatste zegt echter dat Sandd dat enkel zou kunnen omdat het zijn bezorgers niet in vaste dienst heeft. © ANP

Dat het zo lang duurde komt ook doordat voormalig EZ-minister Henk Kamp Sandd meermaals uitstel verleende. Het postbedrijf stelde de strijd met PostNL niet goed aan te kunnen als het al zijn personeel in dienst zou moeten nemen.

Ook zouden bezorgers er niet op zitten te wachten. Dat argument gebruikt topman Sandd ceo Rob Brakenhoff ook dit najaar weer tijdens de ACM-hoorzitting.

Kamp was gevoelig voor het pleidooi van de kleine concurrent. Hij wilde voorkomen dat Sandd weg zou vallen. PostNL zou de markt dan vrijwel alleen hebben en in feite monopolist zijn. 

PostNL-topvrouw Herna Verhagen ergerde zich aan de volgens haar oneerlijke concurrentie van Sandd. ,,Wij willen onze bezorgers fatsoenlijk betalen en pensioen laten opbouwen," zei ze deze zomer daarover in een groot interview met deze krant.

Demissionair

Ook de Tweede Kamer bemoeide zich intensief met de zaak.In 2016 was het Parlement het getreuzel zo zat dat het toenmalig minister Kamp op droeg een nieuwe deadline te stellen. Maar ook de nieuwe termijn van 1 januari 2017 werd niet gehaald. En doordat het kabinet demissionair was, moest vervolgens het nieuwe Kabinet Rutte beslissen.