Volledig scherm
In 2006 werd in Spanje appertementencomplexen gebouwd waar 30 duizend mensen in kunnen. Nu staat alles nog leeg. © Getty Images

In de EU staan twee keer zoveel huizen leeg als dat er daklozen zijn

Meer dan elf miljoen huizen in de Europese Unie staan leeg. Dit aantal woningen is genoeg om de 4,1 miljoen daklozen in de Unie twee keer onder te brengen, schrijft The Guardian. De krant verzamelde gegevens uit heel Europa en kwam erachter dat veel leegstaande huizen nooit bewoond zijn geweest.

Tot de economische crisis toesloeg in Europa werd er nog veel gebouwd om aan de grote vraag naar huizen in de toekomst te kunnen voldoen. Vooral in Spanje zou er in de toekomst veel vraag zijn naar huizen omdat de industrie hard groeide en de immigratie al jaren hoog lag. Maar door de crisis kromp de industrie, liep de immigratie terug, konden jongeren zich geen huis veroorloven en werden vakantiehuizen nog maar nauwelijks verkocht.

Spanje
De leegstand in Spanje is volgens de krant het grootst. 3,4 miljoen woningen in het land staan leeg. Meer dan twee miljoen huizen staan leeg in Frankrijk en Italië en met 1,8 miljoen lege woningen staat Duitsland op nummer vier. Volgens de krant kampen ook andere landen zoals Ierland, Griekenland en Portugal met grote leegstand.

Naast de elf miljoen lege huizen zijn veel woningen alweer gesloopt in opdracht van overheden. Deze huizen waren investeringen van mensen die niet van plan waren de huizen te bewonen, maar ze lieten bouwen om later door te kunnen verkopen als de vraag naar huizen groot zou zijn. De half afgemaakte huizen zijn platgewalst om zo de waarde op te kunnen drijven van de huizen die wel zijn afgemaakt maar ook leeg stonden.

Afstraffen
David Ireland van de liefdadigheidsorganisatie Empty Homes, zegt tegen The Guardian dat overheden juist deze investeringen moet afstraffen. 'Huizen zijn gebouwd voor mensen om erin te leven, als dit niet gebeurt is er iets serieus mis met de huizenmarkt', zegt Ireland. 'De huizen moeten niet dienen als investeringsvehikels. De elf miljoen lege huizen staan misschien niet op de juiste plek voor de daklozen, maar kunnen alle daklozen wel onderdak bieden.'

In de Verenigde Staten is de leegstandsproblematiek nog groter dan in de Europese Unie. Het land telt 18,5 miljoen lege huizen en 3,5 miljoen daklozen.

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.