Volledig scherm
Explosie bij de brand op het terrein van Chemie-Pack, in Moerdijk. © ANP

Incidenten bij meerderheid chemische bedrijven

Zes op de tien bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken heeft afgelopen vijf jaar met incidenten te maken gehad. De helft maakt bovendien mee dat onderaannemers niet volgens de veiligheidsrichtlijnen werken.

Dat blijkt uit het eerste Nationaal Onderzoek Gevaarlijke Stoffen van Evofenedex. De ondernemersorganisatie, waarbij circa 4000 bedrijven zijn aangesloten die met chemische producten werken, vroeg een representatieve groep van honderd ondernemingen naar hun ervaringen. 

Ruim drie op de tien bedrijven maken zich zorgen over de kwaliteit van de hulpverlening. Een zelfde hoeveelheid stelt dat de brandweer en hulpdiensten onvoldoende in staat zijn om incidenten goed te bestrijden. ,,Dat is met name het geval in regio's met weinig industrie", stelt Thomas Reitsma, beleidsadviseur bij Evofenedex. ,,In bijvoorbeeld Rotterdam-Rijnmond weten hulpdiensten het wel, daarbuiten is soms minder expertise."

Zelden een incident

Veiligheidsexperts bevestigen die uitkomst. ,,Veel korpsen maken zelden een incident mee met gevaarlijke stoffen, laat staan een groot incident", stelt Henk Bril, safety expert bij chemiebedrijf Sabic.

Volgens Evofenedex moeten korpsen het Landelijke Informatiepunt Gevaarlijkse Stoffen (LIOGS) veel vaker inschakelen. Dit meldpunt is 24 uur per etmaal bereikbaar en bezit veel bijzondere expertise. 

Volgens ruim de helft van de gepeilde bedrijven (53 procent) blijven er te veel rotte appels die werken met gevaarlijke stoffen. Tegelijk roemen zij de goede veiligheidscultuur in Nederland. Hier wordt veiliger gewerkt dan in het buitenland, meent 98 procent. Negen op de tien zegt dat veiligheid hoog op de agenda van hun directie staat.

Verdomhoekje

Evofenedex publiceert het onderzoek zonder de namen van de gepeilde bedrijven te noemen. ,,Daardoor krijgen we meer volledige antwoorden van ondernemers. Gevaarlijke stoffen zitten toch in het verdomhoekje."

De ondernemersorganisatie zegt de resultaten snel te willen bespreken met de verantwoordelijke ministeries, verantwoordelijke waakhonden als de Inspectie SZW en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport. - Economie