Volledig scherm
© Reuters

Indiase Jet Airways failliet verklaard door Nederlandse rechter

De Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways is gisteren door een Nederlandse rechter failliet verklaard. De rechter kon dat doen omdat het luchtvaartbedrijf ook een kantoor heeft op Schiphol.

Jet Airways, een partner van Air France-KLM, verkeert al langere tijd in financiële problemen. Sinds vorige maand voerde de maatschappij al geen vluchten meer uit, omdat er geen geld was voor brandstof en salarissen. 

Jet Airways werd bij verstek failliet verklaard, dus het is nog niet duidelijk of het bedrijf van het faillissement op de hoogte is en of het daartegen in beroep gaat. Er was niemand van het bedrijf aanwezig bij de uitspraak. Het faillissement geldt volgens het Nederlandse recht in alle landen, maar het is niet direct duidelijk of het Indiase recht dat erkent, geeft curator Rocco Mulder aan.

Het faillissement is aangevraagd door twee Europese transporteurs die nog geld tegoed hebben van Jet Airways. De schulden hier vallen volgens Mulder echter in het niet bij de schulden die het bedrijf heeft openstaan in India. De curator gaat daarom in eerste instantie in gesprek met de onderneming.

Contact leggen met het bestuur in India bleek zeer lastig. Topman Vinay Dube en financieel directeur Amit Agarwal stapten vorige week op. De afgelopen maanden vertrokken ook oprichter Naresh Goyal en diverse andere bestuurders.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’