De Spar heeft een suffe imago van zich afgeschud en is ineens in alle steden terug te vinden.
Volledig scherm
PREMIUM
De Spar heeft een suffe imago van zich afgeschud en is ineens in alle steden terug te vinden. © Sandra Zeilstra

Ineens schiet overal een Spar uit de grond

De Spar stond jarenlang niet bekend als de beste supermarkt uit het rijtje. De keten was hopeloos ouderwets. Maar dat imago heeft ze inmiddels goed van zich af weten te schudden. In de afgelopen twee jaar zijn er in heel Nederland vijftig stadswinkels bijgekomen en dat moeten er nog veel meer worden. 

Quote

Ik was eerlijk gezegd een beetje perplex dat ik voor deze baan werd gevraagd

Sjaak Kranendonk, algemeen directeur Spar

Als een te heet gewassen hemd. Zo omschrijft directeur Sjaak Kranendonk de Spar van een aantal jaar geleden. ,,Ik was eerlijk gezegd een beetje perplex dat ik voor deze baan werd gevraagd. 'Wat heb ik verkeerd gedaan', schoot er door me heen.'' Het was zijn taak om van dat muffe imago af te komen en dat is volgens de - inmiddels trotse - directeur al aardig geslaagd. ,,Aan het einde van dit jaar hopen we onze vijftigste city-winkel te openen. En eerlijk is eerlijk: ze zien er allemaal goed uit.''

De Spar is misschien wel het meest bekend als buurtwinkel in dorpskernen. Of wie weleens naar een vakantiepark gaat, kan zijn vergeten theezakjes bij deze supermarkt kopen. ,,De buurtwinkels in de dorpen blijven heel belangrijk voor ons. Daar komen de mensen uit de kernen. Ze doen waarschijnlijk een keer per week hun grote boodschappen met de auto of online, maar voor de dagelijkse zaken kunnen ze altijd bij ons terecht'', legt Kranendonk.