Inflatie binnen eurozone naar 4,1 procent: hoogste niveau sinds 2008
De inflatie in de eurozone is deze maand toegenomen tot 4,1 procent op jaarbasis, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers.
Sinds juli 2008 was de geldontwaarding niet meer zo hoog. De sterk gestegen energieprijzen zijn de belangrijkste oorzaak van de hogere inflatie. Ten opzichte van vorig jaar oktober werd energie 23,5 procent duurder. Vooral de gasprijs is de afgelopen maanden flink gestegen.
Niet alleen energie werd duurder. Bedrijven hebben al een tijd last van hogere prijzen voor grondstoffen als hout, staal en cement. Ook grondstoffen voor voedsel zijn flink in prijs gestegen. Die prijsstijgingen gaan fabrikanten steeds vaker doorberekenen aan de klant, vaak de consument. Unilever gaf eerder deze maand al aan de prijzen te gaan verhogen. Ook bouwers rekenen de hoge grondstofprijzen door, waardoor verbouwingen en nieuwbouw duurder worden.
Schaarste
Dat de prijzen stijgen heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste is schaarste. Tijdens de coronapandemie hebben veel bedrijven hun productiecapaciteit teruggeschroefd. Er was immers minder vraag naar hun producten. Nu de meeste landen weer open zijn groeit de economie weer en daarmee de vraag naar grondstoffen en halffabricaten als chips. Producenten kunnen de vraag echter niet bijbenen en dat maakt producten en grondstoffen schaars en dus duur.
Daarnaast speelt de enorme prijsexplosie van transporttarieven mee. Vooral vervoer per zeecontainer is enorm in prijs gestegen, en heel veel producten komen via de boot uit China naar Europa. Die kosten worden ook doorberekend aan de klanten.
De verwachting is dat de schaarste en daarmee de hoge prijzen nog wel even aanhouden. Pas in de loop van 2022 zijn de problemen voorbij en zullen de prijzen niet langer door het dak gaan, is de verwachting.
Loon-prijsspiraal
Maar onder economen is ook ongerustheid dat de inflatie hardnekkiger zal blijken. En dan is de kans groot dat werknemers hogere lonen gaan eisen om het verlies aan koopkracht te compenseren. Hogere lonen betekent hogere kosten voor de bedrijven en dus hogere prijzen voor de producten. Dat leidt dan weer tot hogere lonen; zo komt de gevreesde loon-prijsspiraal op gang. Uiteindelijk leidt dat tot een economische recessie.
De ontwikkeling van de inflatie wordt daarom met argusogen bekeken door de Europese Centrale Bank (ECB). Als de inflatie maar tijdelijk is hoeft de ECB niets te doen. Maar als de inflatie hardnekkig wordt moet de ECB ingrijpen en de rente verhogen. Een hogere rente zorgt voor minder economische groei en remt dus de vraag naar producten.
De ECB houdt de rente nu juist laag om de economische groei te stimuleren. Te snel ingrijpen betekent de groei onterecht afknijpen. Te laat ingrijpen betekent dat de inflatie uit de hand loopt en leidt tot een recessie. Vooralsnog verwacht de ECB dat de inflatie maar tijdelijk zo hoog zal zijn en blijft de rente laag.
Beluister hier onze podcast Geld Dichtbij:
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
12
KLM lost 311 miljoen euro staatssteun af na opnieuw kleine winst
KLM heeft in het eerste kwartaal een eerste aflossing gedaan van de staatssteun die het in coronatijd ontving. De luchtvaartmaatschappij kon door de stevige groei van het aantal passagiers de vliegtuigen beter vullen in de afgelopen periode en dat leidde voor het derde kwartaal op rij tot een operationele winst. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Postbezorgers PostNL krijgen 8 procent loonsverhoging
De postbezorgers van PostNL krijgen over twee jaar in totaal 8 procent meer loon. Dat zijn de vakbonden overeengekomen met het postbedrijf.
-
Bliksemsnelle Lucid Air komt naar Nederland: 900 kilometer reikwijdte
Het nieuwe automerk Lucid Motors opent deze week al zijn eerste Europese showroom. München heeft de primeur. Later dit jaar volgen verkoop- en servicevestigingen in onder meer Nederland, Noorwegen en Zwitserland. Onder meer een reikwijdte van 900 kilometer en veel motorkracht moeten de kopers lokken. -
Minder groei en meer inflatie door oorlog, maar Europese recessie lijkt vermeden
Europese landen moeten rekenen op minder groei en meer inflatie dan eerder voorspeld. Maar een recessie lijkt te worden vermeden, zegt Brussel in zijn nieuwste groeivooruitzichten. -
met video
Welvaart groeit in steden veel harder dan op platteland
De economische ongelijkheid tussen regio’s wordt steeds groter. Vooral in een aantal grote steden groeit de welvaart snel, het platteland blijft achter.