Volledig scherm
© anp

Inflatie Eurozone blijft laag: 0,2 procent

De inflatie in de eurozone bedroeg in december 2015 0,2 procent op jaarbasis. In november stond de inflatie op hetzelfde niveau. Het Europese statistiekbureau Eurostat heeft dit dinsdag bekend gemaakt.

De inflatie ligt nog altijd onder het door de Europese Centrale Bank nagestreefde peil van bijna 2 procent. Ze kondigde begin december daarom al maatregelen aan om de inflatie te laten stijgen.

Voedsel, alcohol en tabak duurder

Volgens Eurostat droegen vooral voedsel, alcohol en tabak bij aan de toename van het gemiddelde prijspeil, terwijl energie het grootste drukkende effect had.

Voedsel, alcohol en tabak werden in doorsnee 1,5 procent duurder en de prijzen van diensten stegen met 1,1 procent. Energie werd daarentegen juist 5,9 procent goedkoper.

Inflatie Nederland

De laatste inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dateren van november 2015. Toen bedroeg de inflatie 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Nederlanders gaan er in 2016 gemiddeld op vooruit. Dit komt vooral doordat de inflatie meevalt en lonen harder stijgen dan voorzien. Bovendien nemen zorg- en pensioenpremies minder toe.