Inflatie eurozone stijgt verder en zal nog lang hoog blijven
De inflatie in de eurozone steeg in februari flink door. Economen hadden ook gerekend op een hogere inflatie en het ziet ernaar uit dat we daar nog wel even mee moeten leven.
5,8 procent werd het leven gemiddeld duurder in de eurozone in februari. Nederland was nog slechter af, hier gingen de prijzen gemiddeld 7,2 procent omhoog afgelopen maand. En het einde van de prijsstijgingen is nog niet in zicht. Vooral de hoge energieprijzen jagen de inflatie aan. En olie, gas en elektriciteit blijven maar met de dag duurder worden. Dus zal de inflatie ook nog wel een tijdje hoog blijven.
Ook de voedselprijzen blijven stijgen. Door de oorlog in Oekraïne is het onzeker of de graanexport wel op peil blijft. En Rusland en Oekraïne zijn twee van de grootste graanexporteurs ter wereld. Geen wonder dat de graanprijzen nu ook hard oplopen.
Extra last van zwakke euro
De eurolanden hebben daarnaast nog eens extra last van de zwakke euro ten opzichte van de dollar. Aangezien grondstoffen als olie en gas in dollars worden afgerekend betekent een dure dollar dat de prijs in euro’s extra stijgt. Olie kost voor het eerst meer dan 100 euro per vat.
Die inflatie holt de koopkracht uit van de consumenten. ,,In de VS hebben ze ook hoge inflatie, maar daar stijgen de lonen. Maar in Europa komen de lonen nauwelijks van hun plaats’’, ziet Bert Colijn, econoom bij ING. Economen van de Amerikaanse bank Goldman Sachs gaven onlangs al aan dat de inflatie in de eurozone in mei waarschijnlijk een piek zal bereiken van 6,5 procent door de sterk stijgende grondstoffenprijzen. De inflatie in het eurogebied zal daarbij tegen het einde van het jaar afzwakken naar 5,4 procent, is de verwachting.
Minder koopkracht kan de economische groei flink raken. Dan is er het risico op stagflatie, een stagnerende economie én een hoge inflatie.
De Europese Centrale Bank (ECB) kan weinig doen om de inflatie op korte termijn te beteugelen. Op de prijzen voor energie heeft de ECB geen invloed. ,,Voor compensatie zal de consument de blik eerder naar de overheden richten’’, verwacht de ING econoom.
De Europese gasprijzen zijn naar een nieuw record gestegen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video128
Melkveehouders leggen bom onder landbouwakkoord
Zwak het eisenpakket af voor natuur, bemesting en klimaat, anders komt er geen breed landbouwakkoord tussen regering en agrarische sector. Die eis hebben verschillende organisaties van melkveehouders vrijdag op tafel gelegd. -
PREMIUM
Benzineprijs ontploft, tanktoerisme ook: bijna elke nummerplaat is geel bij pomp in Essen
ESSEN (B) - Nu de oorlog in Oekraïne de toch al hoge benzineprijzen nog verder opstuwt, groeit het Nederlandse tanktoerisme in België tot bizarre proporties. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
CNV: Zieke werknemer voelt steeds meer druk van de baas
Een kwart van de Nederlandse werknemers voelt zich door de werkgever steeds meer onder druk gezet om snel weer te komen werken bij ziekte. De helft van de werknemers vindt het, vanwege de personeelskrapte, lastig om zich ziek te melden. -
PREMIUMMet video45
Halve eeuw terug telde Philips 100.000 werknemers, nu zijn het er slechts 10.000
Weer een nieuwe topman bij Philips die het mes in de organisatie zet. Duizenden mensen verliezen hun baan. In Nederland zakt het personeelsbestand onder de 10.000. Wat blijft er nog over van het roemruchte elektronicaconcern?
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
-
-
PREMIUM
Enorme rijen bij de pomp nu brandstofcrisis dreigt: ‘De vraag is of benzine straks nog betaalbaar is’
Enorme rijen voor tankstations vanwege benzineprijzen die de pan uit rijzen en nog verder dreigen te stijgen. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne worden hier gevoeld aan de pomp. ,,De vraag is of benzine straks nog betaalbaar is”, zegt Jan Pieter de Wilde van Kuster Energy uit Babberich. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.