Inflatie in Nederland loopt op tot bijna 12 procent: ‘Exorbitante stijging’
De prijzen in Nederland zijn sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne extreem hard gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie vorige maand opgelopen tot bijna 12 procent.
In februari was de inflatie 7,3 procent. Uit een eerste berekening blijkt de inflatie in maart 11,9 procent.
Grondstoffen schaars
De inflatie in Nederland bevindt zich al enige tijd rond het hoogste niveau in decennia. Dat komt omdat de energieprijzen en brandstoftarieven aan de pomp ook al voor het conflict in Oekraïne flink waren toegenomen. Dat is onder meer te wijten aan het snelle economisch herstel uit de coronacrisis, waardoor er voor tal van grondstoffen en ook personeel in bepaalde sectoren schaarste is ontstaan.
De Russische inval in Oekraïne heeft de prijzen vervolgens extra aangejaagd. Op de olie- en gasmarkten leven sindsdien grote zorgen dat de brandstoftoevoer uit Rusland wel eens op zou kunnen drogen. En doordat energie duurder wordt gaan tal van andere producten ook in prijs omhoog. Voor het fabriceren van goederen is namelijk energie nodig. Bedrijven rekenen hun hogere kosten vervolgens door aan consumenten.
Goedkoper tanken
De Nederlandse overheid heeft ook al maatregelen doorgevoerd om de pijn voor Nederlandse consumenten wat te verzachten. Vrijdag is juist een accijnsverlaging ingegaan waardoor automobilisten goedkoper uit zijn aan de pomp. Per tankbeurt scheelt het waarschijnlijk al gauw zo’n 8 euro. Toch kan dit soort steun vanuit het kabinet niet voorkomen dat Nederlanders er dit jaar in koopkracht op achteruit gaan, heeft onder meer premier Mark Rutte al gewaarschuwd.
Andere methode
Het CBS kwam vrijdag met het cijfer vanwege de bekendmaking van de inflatie van de eurozone door het Europese statistiekbureau Eurostat later op de dag. Er is gebruikgemaakt van de Europees geharmoniseerde methode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken.
De berekening verschilt iets van de normale manier waarop het CBS de inflatie becijfert. Die reguliere cijfers worden pas op 7 april gepubliceerd.
12 procent inflatie valt niet te compenseren
De financiële gevolgen van 12 procent inflatie vallen niet te compenseren door de overheid. Dat zei staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.
Het pakket aan compensatiemaatregelen dat het kabinet eerder al afkondigde is ‘dempend’, aldus van Rij. Maar de ‘exorbitante stijging’ van 12 procent die het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde over maart ‘kunnen we niet in koopkracht compenseren’.
,,We wachten natuurlijk af hoe het zich in de komende weken en maanden ontwikkelt”, zei de bewindsman over de hoge prijsstijgingen. De laatste keer dat de inflatie zo hoog lag, was in de jaren tachtig, memoreert Van Rij. Toch kan ,,je de situatie niet 1 op 1 vergelijken met de jaren zeventig of tachtig. We zitten wel met een situatie van hele lage rente nog steeds, dat is een voordeel. Maar laten we de ontwikkelingen gewoon afwachten”.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Belangrijkste steunmaatregelen coronacrisis stopgezet
De coronasteunpakketten van het kabinet zijn per 1 april stopgezet. Dat betekent dat er geen generieke steunregelingen meer zijn waarmee bedrijven een tegemoetkoming kunnen krijgen voor loonkosten en vaste lasten. In februari werden de meeste beperkende maatregelen om coronabesmettingen te voorkomen opgeheven. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
96
Einde aan ‘gratis’ pakjesbezorgen nadert: PostNL verhoogt prijzen fors
PostNL gaat de prijzen voor het bezorgen van pakketjes verhogen. De kosten daarvan rijzen zo snel de pan uit, dat de grootste pakketkoerier van ons land die last niet meer kan dragen. Betekent dit het einde van het tijdperk van ‘gratis’ bezorgen en terugsturen van onze webwinkelaankopen? -
Eneco wil energiesubsidie op basis van inkomen om huishoudens te compenseren
Energiebedrijf Eneco meent dat een snelle invoering van een inkomensafhankelijke energiesubsidie kan helpen om de hoge energiekosten voor huishoudens te compenseren. Die kosten zijn fors opgelopen door de internationale energiecrisis. De energieleverancier roept het kabinet op deze maatregel mee te nemen in de begroting voor Prinsjesdag. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
Oproep
Stellen gezocht voor een rubriek in weekendmagazine Mezza
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Russen vechten met chips van NXP: onderdelen Eindhovense chipmaker in zelfmoorddrones en kruisraketten
Russische kamikaze-drones en kruisraketten die worden ingezet in de strijd in Oekraïne, zijn uitgerust met chips van NXP. Onderzoekers legden bloot hoe het Eindhovense chipbedrijf een belangrijke rol speelt in Russische wapensystemen.