Volledig scherm
Topman Jan Hommen. © REUTERS

ING gaat staatssteun volgend jaar terugbetalen

UpdateING zal de ontvangen staatssteun waarschijnlijk volgend jaar volledig terugbetalen. Dat zei topman Jan Hommen van ING vanochtend tijdens een interview met televisiezender CNBC naar aanleiding van het nieuws dat het concern de Amerikaanse dochter ING Direct USA heeft verkocht.

Het Amerikaanse Capital One Financial Corporation koopt voor 9 miljard dollar (6,3 miljard euro) ING Direct USA. De verkoop van de dochter is verplicht gesteld door de Europese Commissie nadat de Nederlandse staat het concern door de financiële crisis hielp met overheidssteun.

3 miljard
ING heeft nog 3 miljard euro openstaan. Hommen zei dat de verkoop ING in de mogelijkheid stelt de staatssteun nu terug te betalen, maar dat het niet zeker is dat ING dit gaat doen.

'Ik ben er niet zeker van dit te doen. Ik verwacht ergens volgend jaar de staatssteun terug te betalen', aldus Hommen.

Strategische opties
Hommen zei vandaag dat de winst van ING Direct USA over de rest van het jaar naar Capital One gaat. De verkoop van de ING-dochter wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond. ING verwacht geen boekverlies over de verkoop te lijden. Het financiële concern is de strategische opties voor de Latijns-Amerikaanse verzekeringstak nog aan het bekijken en verwacht daar op korte termijn meer duiding over te kunnen geven.

Grootste aandeelhouder
ING verkrijgt door de verkoop aan Capital One een belang van 9,9 procent in deze Amerikaanse partij. ING wordt daarmee direct de grootste aandeelhouder. 'Ik zie dat niet als een strategisch, en ook niet als een financieel belang. Het is een belang', aldus Hommen. Hij gaf aan dat ING het belang in ieder geval 6 maanden niet mag verkopen.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.
  2. Zwaar vuurwerk afgestoken bij protesten van personeel Uniport: ‘Wij pikken dit niet’

    Zwaar vuurwerk afgestoken bij protesten van personeel Uniport: ‘Wij pikken dit niet’

    De toegangspoort van Rotterdam Shortsea Terminals (RST) is vanochtend enige tijd geblokkeerd door het personeel van containeroverslagbedrijf Uniport, dat binnenkort wordt gesloten. Bij de actie is volgens ooggetuigen zwaar vuurwerk afgestoken. Het personeel protesteert tegen een sociaal plan dat Steinweg-Handelsveem, het moederbedrijf van beide ondernemingen, heeft voorgesteld om de ruim tweehonderd werknemers op te vangen.