Internetbankieren bij ING
Volledig scherm
Internetbankieren bij ING © ANP/Lex van Lieshout

ING: oudere omarmt mobiel bankieren eindelijk

Ouderen raken hun angst voor mobiel bankieren in hoog tempo kwijt. Dat constateert ING op basis van onderzoek onder 1500 Nederlanders.

De meeste mensen bankieren nog via de pc of laptop, maar sinds kort maakt mobiel bankieren een opmerkelijke opmars, zegt ING in zijn vandaag verschijnende Digitale Monitor. Het aantal Nederlanders dat via de desktop of notebook zijn betalingen regelt, daalde afgelopen half jaar van 78 naar 71 procent. 

Tegelijk groeit het percentage dat bankiert via de smartphone of tablet. Vier op de tien mensen gebruikt nu de app van zijn bank (+4 procent), 38 procent doet dat mobiel via de browser, een groei van 13 procent.

De grootste toename zit in de leeftijdsgroepen van 18-34 en 50-65 jaar. En die van de 66-plussers: ouderen accepteren bankieren eindelijk, ziet ING. ,,We zijn het kritische punt gepasseerd," zegt Jeroen Losekoot, Manager Digitaal Bankieren. 

Een oudere man kijkt op zijn iPhone.
Volledig scherm
Een oudere man kijkt op zijn iPhone. © ANP XTRA
Quote

De acceptatie van mobiel bankieren kost tijd. Nu zijn we het kritische punt voorbij.

Jeroen Losekook, ING

Acceptatie

Vier op de tien Nederlanders bankieren via app of browser.
Volledig scherm
Vier op de tien Nederlanders bankieren via app of browser. © Thinkstock

Volgens Losekoot  spelen familie, vrienden en kennissen een belangrijke rol bij de acceptatie van mobiel bankieren door ouderen. ,,Mensen doen dingen op een bepaalde manier en zijn dat gewend. Toen internet bankieren opkwam, duurde het ook jaren voordat mensen niet meer naar de brievenbus liepen. De ouderen volgen het laatst."

ING verwacht dat de opmars van bankieren via de smartphone en tablet komende jaren versneld doorzet. ,,De smartphone wordt voor iedereen het vertrekpunt."

In de halfjaarlijks verschijnende Digitale Monitor valt verder te lezen dat ouderen niet terughoudender zijn over technologie dan jongeren. Tweederde van de 66-plussers ziet die als een vooruitgang. Dat is een hoger percentage dan onder de totale bevolking (58 procent).

Digitaal persoon

Nederlanders vinden de digitalisering is het meest zichtbaar bij het bankieren, het volgen van het nieuws en in de economie (oa internetshoppen). Een op de drie mensen noemt zich een een digitaal persoon, een kwart vindt dat juist totaal niet van zichzelf.