Joris Luyendijk en ING-topman Ralph Hamers (fotomontage AD)
Volledig scherm
PREMIUM
Joris Luyendijk en ING-topman Ralph Hamers (fotomontage AD) © AD

ING-topman vergelijkbaar met Messi? Onzin, zegt Joris Luyendijk

SalarisverhogingDe fikse bonus voor ING-topman Ralph Hamers is gerechtvaardigd, vindt de voorzitter van de raad van commissarissen Jeroen van der Veer, omdat Hamers in de eredivisie speelt. We vroegen Joris Luyendijk - bestsellerauteur van Het kan niet waar zijn over het perverse financiële stelsel: is die parallel tussen de bancaire wereld en het profvoetbal te trekken?

De verontwaardiging over de explosief gestegen bonus van ING topman Ralph Hamers is niet ‘makkelijk’, maar juist volkomen terecht en wie wil weten waarom moet kijken naar de vergelijking die bankiers zelf zo graag maken: met voetballers. Die verdienen toch ook heel veel? Nou, Ralph Hamers is de Messi van het Nederlandse bankwezen.

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”