Volledig scherm
© ANP

ING voert negatieve rente in voor spaarders met meer dan miljoen euro

Rijke spaarders moeten gaan betalen bij ING. De bank voert een negatieve rente in voor vermogende klanten.

Voor rekeningen met een saldo van meer dan 1 miljoen euro, gaat de bank een rente rekenen van -0,5 procent. Het tarief geldt per rekening en niet per klant. 

Ook voor andere rekeninghouders voert ING een renteverlaging door. Voor rekeningen van particulieren met saldi tussen de 100.000 euro en 1 miljoen euro geldt vanaf juli 0 procent rente, tegenover de nu nog geldende 0,01 procent. Voor spaarrekeningen van particulieren tot één ton blijft de rente 0,01 procent.

‘Klein deel’

De maatregelen gelden voor zowel betaalrekeningen als spaar- en beleggingsrekeningen. De wijziging gaat op 1 april in voor zakelijke klanten. Op 1 juli worden de veranderingen doorgevoerd voor particulieren. De bank gaat over tot de verlaging vanwege de aanhoudende lage en negatieve rentes in de markt.

Volgens ING zijn er op dit moment ongeveer 6400 klanten die saldi hebben boven de drempel van 1 miljoen euro. ,,Dat betekent dat meer dan 99,9% van alle klanten door deze rentewijziging niet te maken krijgt met negatieve rente”, aldus de bank.

Tweede bank

ING is de tweede grote bank waar rijke klanten straks geen cent meer zullen ontvangen. Eerder kondigde ABN Amro al aan dat klanten met meer dan 2,5 miljoen euro op de bankrekening vanaf 1 april 0,5 procent rente gaan betalen voor het stallen van hun geld.

De gedaalde rentes waar banken mee kampen zijn deels een gevolg van beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Over een deel van het geld dat banken bij de ECB stallen, moeten ze een negatieve rente betalen. Daarnaast is al lange tijd sprake van een daling van de rente op geldmarkten waar ING spaar- en betaaltegoed investeert.